Odla rosenskära

2022-08-03 | Odling

Odla rosenskära

Rosenskäran har blivit en klassiker för alla som älskar att odla sommarblommor i sin trädgård. Den ser skör ut med sina skira blommor som vajar på smala stjälkar ur moln av dilliknande blad. I själva verket är det en riktigt tuffing som är lättodlad och som älskas bin. Den är romantisk och samtidigt trendig mycket tack vare att det börjar synas allt fler sorter med annorlunda färger och former. Vi är stolta över de sorter som vi nu kan addera till vårt frösortiment eftersom de bidrar med en skönhet utöver det vanliga till såväl trädgård som balkong och snittblomsbukett.

Det här behöver du: 

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • Vatten

För utplantering:

Förkultivering

Det är en god idé att förkultivera rosenskära inomhus innan utplantering eftersom det är bra att få i gång blomningen så tidigt som möjligt på säsongen. Men det fungerar även att direktså den på friland så snart jorden rett sig.

Om du förkultiverar så ska det ske i ett tråg med fuktig såjord. Så gärna i ett så kallat pluggbrätte av något slag så får du fina plantor som är lätta att hantera. Täck fröerna med ett tunt lager jord, skydda med ett lock som är försett med luftningshål och placera sådden varmt. När plantorna börjar sticka upp ur jorden kan du ta fram dem i ljuset. Avhärda och plantera ut dem när risken för frost är över.

Plantering & Skötsel

Plantera i mullrik sandblandad jord och gödsla sparsamt. Rosenskärans blomning kommer i gång som allra bäst framåt sensommaren när dagarna är kortare. Rosenskäran trivs även bra i krukor och urnor.

Stort lycka till!

Rosenskära

Läs även

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0