LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla ranunkel

2023-01-09 | Odling

Odla & plantera ut ranunkler

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som anemoner, zinnia och rosenskära.

Det här behöver du:

Såjord eller planteringsjord
Något att sätta knölarna i exempelvis en kruka
För utplantering:
Planteringsjord
Victorias Organiska växtnäring
Pallkrage eller en plats i rabatten

Såhär gör du:

Februari – Mars: Lägg ranunkelknölarna i blöt i rums tempererat vatten i tre timmar. Sätt dem därefter i en kruka med näringsrik lätt fuktig jord. Cirka 10 cm djupt och 10 cm mellan knölarna. Den taggiga ytan på knölen ska vändas neråt i jorden.

Ställ krukan svalt i en temperatur mellan 6-10 grader. ( kan stå mörkt ) Låt dem stå där tills du ser små gröna skott sticka upp. Brukar ta cirka 6 veckor innan de skjutit små ljusa skott.

Utplantering

När maj månad är kommen, sätt ut plantorna i en pallkrage eller på friland eller låt dem stå kvar i krukan. Ranunkler vill helst växa i vandrande skugga och inte i direkt sol som gör att de blommar över snabbt.

Jorden ska vara jämnt fuktig, men ej blöt.

Vattna med Victorias organiska växtnäring varannan vecka under maj-augusti.

Övervintring

Oktober-november. Ta upp knölarna och lägg dem i en påse. De kan ligga torrt utan jord. Ställ svalt, mörkt och frostfritt.

Utforska hela sortimentet av ranunkel här!

(Observera att sortimentet i vår webbshopp kan skilja sig från den fysiska butiken i Stockholm)

Bukettranunkel
Ranunkler
Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser man pioner blomma länge på övergivna tomter.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0