Odla ranunkel

2022-08-03 | Odling

Odla & plantera ut Ranunkler

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som anemoner, zinnia och rosenskära.

Det här behöver du:

Såjord eller planteringsjord
Något att sätta knölarna i exempelvis en kruka
För utplantering:
Planteringsjord
Victorias Organiska näring
Pallkrage eller en plats i rabatten
Såhär gör du:
Mars-April: Lägg knölarna i blöt i ljummet vatten över natten. Sätt dem därefter i en kruka med näringsrik jord. Cirka 10 cm djupt och 10 cm mellan knölarna. Den taggiga ytan på knölen ska vändas neråt i jorden.

Vattna igenom jorden och låt dem stå ljust inomhus tills du ser små gröna skott sticka upp. Då kan du ställa ut krukan, men ta in dem ifall det blir minusgrader. Täck med fiberduk mot stark vårsol som annars kan bränna de späda bladen.

Utplantering

När maj månad är kommen, sätt ut plantorna i en pallkrage eller på friland eller låt dem stå kvar i krukan. De vill helst växa i vandrande skugga och inte i direkt sol som gör att de blommar över snabbt.

Jorden ska vara jämnt fuktig, men ej blöt. Ranunkler är ganska törstiga växter och vill inte torka ut.

Vattna med Victorias organiska växtnäring varannan vecka under maj-augusti.

Övervintring

Ta upp knölarna och lägg dem i en påse med jord. Ställ svalt, mörkt och frostfritt. Det går också bra att ställa in hela krukan som de vuxit i frostfritt.

(Observera att sortimentet i vår webbshopp kan skilja sig från den fysiska butiken i Stockholm)

Läs även

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0