LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla egen vitlök

2017-09-13 | Köksträdgården, Lökar, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Nu har vi fått hem första leveransen av vitlök. Det är dock ingen brådska att få ner dem i jorden. Men är ni ute efter någon speciell sort ska ni börja hålla koll på sortimentet nu. Förra året skördade jag fantastiska vitlökar. Men i år blev det inget eftersom jag tagit bort odlingslådorna för att göra plats för växthuset. Om vi hinner ska de sättas upp längre upp i trädgården redan i höst och då kommer jag definitivt peta ner några klyftor av vitlök.

Vitlök, Allium sativum odlas lämpligen på djuparbetade humus och näringsrika sandjordar. Står vitlöken i för tung och våt jord kommer den att ruttna under vintern.

Lämplig planteringstid är från mitten av september i norra Sverige och mitten av oktober i mellan Sverige och i november i södra Sverige. Om löken planteras för tidigt hinner den växa för mycket redan under hösten vilket kan medföra att den lättare skadas under vintern.

Dela löken i klyftor med roten ned, så att ca 5 cm jord täcker klyftorna. 10-15 cm avstånd mellan klyftorna och radavståndet bör vara 35-40 cm. Viktigt är att komposten eller naturgödslet är väl förmultnad vid planteringen. Gödsla vitlöken tidigt, när den börjar sticka upp, redan vid snösmältningen ( mars-april ) kan man lägga på hönsgödsel. Det fungerar också att lägga ut gräsklipp under sommaren som hjälper till att hålla fukten och samtidigt ger näring. Sedan kan man gödsla ett par gånger till före midsommar. Vitlök är näringskrävande och accepterar inte torka. 

På Zetas har vi fått hem flera sorter. De finns även i vår webbshop; klicka här

Det är dags att skörda i mitten av juli i början av augusti när blasten börjar gulna. Låt den inte stå kvar i jorden för länge, då spricker det yttre skyddande skalet med risk för att du kan få mögelangrepp. Låt löken torka ordentligt på ett luftigt och varmt ställe i ca 2 veckor. Bäst är torr rumstemperatur.

Smaken av egenodlad färsk vitlök är fantastisk! Jag rekommenderar verkligen att våga prova att sätta vitlök. Så gott och nyttigt!

Lycka till / Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0