LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla din egen tryffel

2015-04-12 | TV4, Victoria Skoglund

Igår berättade jag om tryffel på Nyhetsmorgon Tv4. Det kom in många frågor och jag hade inte möjlighet att svara på alla. Här kommer lite tips om hur ni lyckas med tryffelodling.

Det finns drygt 65 olika tryffel arter i Sverige.

Tryffeln växer och skördas under jord till skillnad mot många andra delikata svampar som tex, kantarell och karl-Johan. För att tryffeln ska trivas måste den växa tillsammans med ett träd tex hassel, bok eller ek. Bourgognetryffel, sommartryffel växer utbrett på Öland och Gotland i deras kalkrika jordar.

Tryffelns svamptråder växer in i trädets rötter och förser det med mineraler och vatten. Trädets rötter förser tryffeln med kolhydrater ( socker ). De är alltså mycket beroende av varandra.

Vill man prova att odla tryffel så bör man ge den optimala odlingsförhållanden. Den trivs bäst på platser där höstarna är varma och långa så att den hinner mogna och bli så smakrik som möjligt. En varm och regnig sommar är också tryffelns önskan..

Planteringsråd: Plantera in en eller flera avenboksplantor som är koloniserad med tryffelns mykorrhiza i tex häck med andra avenboksplantor.

Jord och läge: Jorden bör vara mycket lucker och kalkrik. Vill man optimera odlingsförhållanden så rekommenderas att man tar ett jordprov och mäter ph-värdet som ska ligga högt kring 8. Blanda i krossad eller mald kalk. Äggskal kan man också förbättra jorden med, även om det går åt en ansenlig mängd. Den trivs inte i tät markvegetation där gräs eller andra rötter tar fukt från tryffeln som då får svårt att växa som den ska. Det kan ta mellan 5-10 år innan man får skörda sin första tryffel.

Skörd: Efter 5-10 år brukar man kunna skörda sina första tryfflar. Ett tecken på att det växer tryffel i jorden är att jordytan saknar växtlighet. Torrt dött gräs runt trädet brukar ge indikation på att det växer tryffel där. I oktober-november brukar tryffelsäsongen vara som bäst.

På ett typiskt bourgognetryffelställe på Gotland eller Öland består markvgetationen ibland bara av blåsippor och unga askskott.

Du köpa avenbok med inympad tryffel i Zetas webbshop och den informativa boken av Christina Weden hittar du på bokus.se.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0