LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla dahlia från frö

2022-06-20 | Odling

Odla dahlia från frö

Om du vill tillfredsställa ditt dahliabegär till fullo så ska du absolut prova att odla den här oemotståndliga blomman från frö. Det är inte särskilt svårt och egentligen mer spännande än när de odlas från knölar eftersom du inte riktigt kan styra över vad som kommer upp ur jorden. Blommorna är oftast enkla eller halvdubbla och färgerna varierar mycket inom en viss ram. För oss på Zetas känns det extra kul att vi inför säsongen kan erbjuda dig ett par olika dahliablandningar i fröform handplockade för deras ljuvliga färgprakt och goda egenskaper.

 

Det här behöver du: 

  • Såjord eller planteringsjord
  • Något att sätta fröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus, odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
  • För odling i kruka behöver du plastfilm och plastpåse 
  • Vatten
  • Namnskyltar

För utplantering:

Såhär gör du:  

Bredså dem i lådor i mitten i mars ungefär. Bottna lådorna med välgödslad jord som toppas med såjord. Täck lådorna med ett transparent lock försett med luftningshål och placera sådderna varmt, eventuellt på en värmematta. Förstärk gärna med extra belysning. Efter ett par veckor börjar det sticka upp små blad ur jorden. Då kan de skolas om i större krukor. När plantorna avhärdats kan de planteras ut om risken för frost är över. Toppa dem och du får buskigare plantor som blommar rikligare.

 

Skötsel

Sköt de fröodlade dahliorna på samma sätt de som de knölodlade. Vattna och gödsla regelbundet med Victorias organiska gödsel, skörda blommor regelbundet och rensa bort de som blommat över. Efter en odlingssäsong så har de bildats knölar av fröerna. Dessa ska nu övervintras inomhus tillsammans med dina andra dahliaknölar.

Stort lycka till!


(Observera att sortimentet i vår webbshopp kan skilja sig från den fysiska butiken i Stockholm)
Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0