LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Odla anemoner

2022-08-03 | Odling

Odla & plantera ut anemoner

Anemoner är underbara snittblommor och vackra att blanda i buketter tillsammans med andra sommarblommor. De har sin blomningstid i juli-augusti och övervintras frostfritt på samma sätt som dahlia rötter.

Det här behöver du: 

  • Såjord eller planteringsjord
  • Kruka att plantera i

För utplantering:

Såhär gör du:  

Februari-Mars 
Förgro knölarna såhär:
Lägg knölarna i blöt i rums tempererat vatten i cirka 5 timmar. (Ej för länge då kan de börja ruttna när de kommer i jorden).
Fyll en kruka eller en större godislåda i plast med planteringsjord. Sätt knölarna med ett mellanrum på 10 centimeter och täck med någon centimeter jord. Ställ lådan svalt tex, en inglasad balkong, växthus eller uterum.

Utplantering

Om du inte har möjlighet att förgro knölarna går det bra att sätta dem direkt på växtplatsen i april- maj efter att de fått svälla i vatten. Vattna regelbundet och gödsla varannan vecka med Victorias flytande näring. Redan första året brukar en knöl ge flera knoppar

Övervintring 

På hösten innan tjälen gått i marken kan knölarna grävas upp och förvaras svalt och mörkt i en påse. De blir större för varje år och kommer att bjuda på ännu mera blomknoppar år efter år.

Anemoner är mycket fina att blanda med andra sommarblommor som tex, sommarljus, slöjsilja och blomstermorot.

anemoner
Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0