LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Narcisser i gräsmattan på Öland

2018-09-07 | Lökar, Öland, Victoria Skoglund

Vet inte om ni minns att jag förra hösten satte lökar av narcisser i gräsmattan på Öland. Visst är det så att man ska leva här och nu och njuta av september. Men vill man ha en blommande gräsmatta nästa vår är det dags att planera och sätta lökarna nu.

Trots den torra och karga marken vid mitt ölandshus så rotade de sig bra och blommade otroligt vackert när jag kom ner och öppnade upp sommarhuset.

Jag gräver upp grässvålen och jordförbättrar gropen med Zetas gödsel och blandar upp med lite ny jord innan jag sätter lökarna och täcker över med jord och grässvål. Jag vattnade igenom jorden en gång innan jag lämnade dem för rotning. Det verkar som det vattnet räckte och att höstskurarna gav dem tillräckligt innan vintern.

Den här sorten heter ’Cassata’ och är ljust citrongul med fin doft. Jag satte grupper om 6-7 stycken. Ni hittar den här. 

Jag minns dessvärre inte vad den här sorten heter..tycker dessutom att den är lite menlös och vill inte rekommendera den.

Jag är däremot mycket förtjust i ’Avalon’ som har rundade ljust gula kronblad och en vacker klassisk trumpet. Ni hittar den här. 

Den här fyllda narcissen med sin aprikosa fyllda kjol är lite som en dansande prinsessa. Den har liksom  extra allt och är mycket fin att plocka in som snitt tillsammans med de enkla sorterna. Den heter ’Replete’ och ni hittar den här. 

Den fyllda vita som liknar en pion i vasen heter ’Obdam’. Klicka här. 

De fyllda påskliljorna som syns i silvervasen har jag inget namn på. De växer vilda i gräsmattan och har funnits där så länge jag kan komma ihåg. Det är förmodligen en gammal sort. De är otroligt hållbara och jag har som tradition att alltid plocka en bukett så fort jag kommer ner till Öland som får smycka glasverandan. De liknar en sort som heter ’Rip van Winkle’, som är en liten narciss som liknar fyllda små rosor. Jättefin! Klicka här. 

Tänk på att många av de lite udda sorterna snabbt tar slut i butikerna. Så passa på under september månad.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0