LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

När kollegorna lämnar bordet..

2018-03-08 | Blandat, Odla i kruka, Victoria Skoglund

De reser sig om än något diskret från lunchbordet. Våra kollegor har sedan länge tröttnat på vårt prat om våra nya komposter. Jag och trädgårdsdesigner Jesper har skaffat oss en varsin bokashikompost. Vi kan tala i timmar om förmultnande matrester. Ingående beskriva dofterna från jästa kycklingben och morotsblast för varandra. De goda mikroberna har blivit vår andra familj och vi är lyriska över den jord som skapas i våra hinkar i köket. Dock har vi haft lite funderingar över det orangea locket som sticker ut från våra estetiska ögon. Men det som skapas inuti den fula hinken är underverk och mästerverk. Därför står vi ut med den fula färgen.

Vi som alltid har talat nya recept , matlagning och ekologiska viner har nu fått ett nytt samtalsämne. Vilka matrester förmultnar snabbast. Är det köttfärsen eller kaffesumpen. Ska äggskalen ner i hinken? Hur mycket gödselvatten tömdes ur på en vecka? Denna upptäckt av olika slags gudomliga mikrober har fullständigt tagit över våra sinnen. Det känns som att alla andra ämnen blivit förminskade i förhållande till mjölksyrebakterier och jästsvampar.

Vi försöker övertyga våra kollegor vid lunchbordet. Och när Jesper visade sin gigantiska blodax som fått växa i den levande jorden hände något. Bildbeviset skapade intresse och nu är vi fler i den kompostbesatta gruppen. Den fula plasthinken i köket är beroendeframkallande. Mer än vi någonsin kunde föreställa oss. Våra växter är friskare än någonsin och större. Och glöm nu inte..kom ihåg var ni läste om det först?! ’Bokashi is the shit’.

Jag brukar bottna hinken med tidningspapper. Varje gång jag lägger i matrester så strör jag cirka 1 msk till cirka 1 kg matrester. Mitt tips är att prova sig fram. Är innehållet väldigt blött varvar jag ibland med lite torra löv jag samlat i en stor plastsäck. Funkar lika bra med tidningspapper.  Men som sagt, ni får prova er fram så ni lär känna er kompost.

När hinken är full så får den stå och ’jäsa’ i tre veckor innan jag gräver ner innehållet. Gräver man ner direkt i jorden kan man få besök av hungriga djur. Jag har dock inte haft det problemet..men kan vara bra och veta. Det går bra att plantera efter bara ett par veckor. Det gör ingenting om inte allt har förmultnats.

Under vintern får hinken stå inomhus och jag tömmer den efter tre veckor i den stora kompostbehållaren utomhus. Det går också att spara i en stor sopsäck. Den vilar när det är kallt och vaknar till liv vid plusgrader.

Under sommaren står hinkarna bakom huset och jag gräver ner innehållet direkt i krukor, planteringslådorna i växthuset och i köksträdgårdens stora pallkragar. ( har läst att tomater älskar bokashikompost ) På bara några veckor förvandlas matrester och köksavfall till den finaste jord ni kan tänka er. Lakvattnet som bildas häller jag upp i små petflaskor och använder som flytande gödsel till både krukväxter, sommarblommor och grönsaker. ( Späder med 1.100 i vattenkannan. )

Någon bättre jordförbättring finns inte att köpa!!  Och tänk även på att ni gör något väldigt bra för miljön. Istället för att släpa hem tunga jordsäckar och kogödsel så har ni näringen i en ful plasthink i köket. Genialiskt!

Här hittar ni bokashihinken. En förpackning innehåller två hinkar och det räcker till ett hushåll på fyra personer.

Bokashiströ hittar ni här. ( jag brukar hälla över ströet i en plastburk med tätslutande lock så är det lättare att komma åt varje gång jag fyller komposthinken. )

Här kan ni läsa mer om hur ni kan använda bokashiströ i trädgården. 

Det här är nog min bästa investering jag gjort till min trädgård.

/ Victoria

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0