LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Mjöldagg på luktärtorna.. suck

2019-08-11 | Min trädgård, Sommarblommor, Växter

Ibland blir det inte riktigt som jag tänkt mig..

Jag som alltid brukar lyckas med luktärtorna.. I juli blev de angripna av bladlöss. Därefter kom mjöldaggen och fick fäste på blad, knoppar, stjälkar och tillväxt uteblev.

Bladlössen brukar jag spola av med vattenslangen, men mjöldaggen var det knepigare med då jag var på Öland när svampsporerna fick fäste. Mjöldagg drabbar ofta rosor, klematis, och olika ärtväxter. Det beror ofta på att det är för varmt och torrt, samt blåsigt. Och det stämmer ju väldigt väl..för efter de varma veckorna i juli så var plantorna angripna.

Det finns många olika mjöldagssporer. Det vanligaste tecknet är att bladen får en vit och gråaktig fläckig beläggning på bladen. Därefter torkar bladen in och kan ibland få bruna fläckar.

Det finns det ett ekologiskt bekämpningsmedel man kan göra själv. Det går nämligen att göra ett avkok på det hemska ogräset åkerfräken som lämpligt dykt upp i mina odlingslådor. Koka en rejäl näve med åkerfräken i en liter vatten. Låt svalna och spraya angripna blad med fräkenvattnet flera gånger i veckan. ( Hjälper endast om angreppen är lindriga.)

Åkerfräknarna har dessvärre tagit ordentligt fäste i mina odlingslådor och det lutar åt att jag får tömma dem helt på jord i höst. Den hjälpen kommer jag dock att köpa in..orkar inte gräva den mängden jord som ska förflyttas till annan plats. Så tröttsamt..

Åkerfräken som spridit ut sig. Ser ut som en grov ’dillig’ matta.

Och nej, den är verkligen hopplös att försöka rensa bort. Det räcker med en pyttebit rot kvar i jorden så är den kvar och sprider sig explosionsartat. Jag tycker den är värre en kirskål!

Det här är iallafall årets första lilla luktärts bukett. En sort som ville växa i en kruka på terrassen. Den heter ’Nimbus’ och jag tycker den är ljuvlig med underbar doft. Har ställt vasen på mitt nattduksbord så jag ska få njuta den både när jag somnar och vaknar.

Jag tröstar mig med att tända ljus i växthuset. Har känt mig lite ruggig några dagar och försöker kurera mig med mycket ingefärs te och mynta. Någon tipsade om att man skulle tugga på färska basilikablad om man hade ont i halsen. Och det har jag ju massor av i växthuset. Det har regnat massor här och fönstren är fuktiga. Men jag tycker om regn..det gör gott för växterna.

De antika flugfångarna använder jag som ljusstakar.

Önskar er en skön söndag. / Victoria

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0