LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Mina tre bästa narcisser

2019-08-26 | Lökar, Victoria Skoglund

Narcisser ska planteras tidigt på hösten, med fördel i en väldränerad och lätt fuktig jord, cirka 15 cm under jorden. När bladverket sticker upp på våren är det bra att strö på lite benmjöl eller Zetas gödsel som extra näring. Narcisser är mer toleranta mot dålig och blöt jord än andra lökväxter och kan gärna stå i gräsmattan om de får vissna ner innan du klipper. Narcisser förökar sig genom att bilda sidolökar och kan komma att stå för trångt efter några år. Om narcisserna slutar blomma så gräv upp lökarna och dela dem, plantera tillbaka dem lite glesare och djupare. Narcisser ogillas av rådjur och harar! De trivs fint i full sol, men är kanske som vackrast ståendes i skugga, där de också blommar som längst.

Jag har provat många sorter genom åren och har listat mina favoriter här:

Stjärnnarcissen, Narcissus ’Princess Zaide’ blommar med stora kritvita blommor i min rabatt under häggmispeln. Den har inte riktigt lika stark doft som de andra sorterna. Men blommorna är fantastiskt fina och håller jättebra som snitt.

Narcissen ’Flowerdrift’ är också en underbar sort jag haft i gräsmattan på Öland. Jag har dock inte hunnit ta några bilder på den utan fått låna den vackra bilden av Lena Hammar. En duktig tjej som har ett jättefint instagramkonto @hammarlena.

En annan sort som både jag och Lena provade är Narcissen ’Sinopel’. Det är nog en av de vackraste narcisser jag någonsin sett. Koronan är grön som ett litet smycke mitt i de vita skimrande kronbladen. Bilden är från Lenas trädgård och blommar tillsammans med tulpanen ’White Swan’. Den är lite dyrare, men i mitt tycke värd varenda krona.

 Vi handplockar och provar alla sorter innan vi börjar sälja dem för att säkerställa kvalitet, blomning och villighet att återkomma år från år.

/ Victoria

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0