LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Min nya kärlek..Amaryllis ’Elvas’

2020-10-29 | Inspiration, Jul, Lökar, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Jag tror bestämt att Amaryllisen  ’Elvas’ är min favorit bland alla ljuvliga sorters amaryllisar.

Har ju alltid hävdat att ’Jewel’ med sina vita doftande kronblad är den finaste. Men jag skulle nog vilja påstå att amaryllisen ’Elvas’ med sin vita kronblad och dekorativa röda strimmor är snäppet vackrare. Eller så kanske man inte behöver jämföra dem? De uppfyller sin skönhet på olika sätt.

Vi har mycket fina kraftiga amaryllislökar både i butiken och i webbshoppen just nu. Klicka här

Planteringsråd:

Klipp bort eventuellt skadade rötter och ställ sedan löken med endast rötterna i ljummet vatten över natten. Använd ett dricksglas som löken kan vila på kanten av, med rötterna i vattnet. Plantera löken i en stabil kruka (det ska vara ca 2-3 cm mellan lök och krukans kant) med halva löken ovan jord. Använd vanlig blomjord. Vattna igenom jorden ordentligt och ställ i rumsvärme.

Vattna inte förrän löken börjat komma igång, när bladen är runt 5 cm höga. Vattna löken mycket sparsamt, ca ett snapsglas per vecka. Om du ger löken för mycket vatten skjuter stängeln i väg och blir ranglig. Öka vattningen något när blomknoppen visar sig. Låt alltid jorden torka upp lätt mellan vattningarna.

Du kan reglera växttakten med hjälp av att ställa löken lite svalare nattetid om stängeln skjuter i höjd och bli lång och ranglig. När blomman är på väg att slå ut kan man öka vattningen något för att ge löken kraft. Det brukar ta mellan 6-8 veckor från plantering till blomning. Det är dock mycket svårt att säga exakt tid. (Tänk på att vissa specialsorter som exempelvis de med flikiga, orkidéliknande amaryllis sorterna, kan ta längre tid på sig att börja blomma. ) Det är vackert att ha lite fägring kvar efter jul också!

Jag har stuckit ner kvistar med fröställningar från trebladspiran mellan amaryllislökarna.

 Du kan beställa amaryllisen ’Elvas’ här. 

/ Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0