LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Min barndomsträdgård

2017-07-10 | Resor, Victoria Skoglund

Jag har varit i Finland och hälsat på min pappa. En ö i Åbolands skärgård som heter Houtskär och är svensktalande. Här har jag tillbringat alla mina somrar sedan jag föddes. När jag kommer hit är det som att komma hem. Det är som att tiden har stannat och jag blir både nostalgisk, lycklig och vemodig. En massa blandade känslor. Jag har träffat mina småkusiner som vi säger i Finland och många vänner.

Min pappa bor här under hela sommarhalvåret och trädgården är hans skötebarn. Jag vill visa er några bilder därifrån.

 

Precis som vid mitt hus på Öland växer även här en storbladig pipranka intill entredörren. Den trivs i skuggigt läge och växer långsamt de tre första åren som nyplanterad innan den sätter fart.

Bladen är stora och otroligt dekorativa.

Den väver sig in kring verandan tillsammans med storrams,rodgersia och ormöga.

Vid den stora trampstenen intill entre trappan kryper gråtimjan som en dekorativ matta.

I den soliga delen av trädgården intill en veteåker växer många rosor. En av mina favoriter heter ’Golden Wings’ och blommar med enkla månskensgula blommor. Ni hittar den på Zetas rosavdelning. Klicka här.

Plymspirean har stått här sedan jag var liten. Blir fullständigt översållad av bin och humlor när den slår ut.

Även om jag tycker att vallmon blir otroligt skräpig och ful efter blomningen så är det svårt att inte älska den när den blommar.

Just den här storblommiga rosa heter Papaver ’Helen Elisabeth’ är ljuvlig! 

Ett mycket vackert gräs som blev vald till årets perenn 2014. Sesleria heufleriana. 

Vårälväxingen tål nästan allt och är härdig i hela landet. Den är skötselfri, om man inte väljer att klippa bort överblommade blomstänglar. I sol eller vandrande skugga, i lä eller blåsiga lägen, i kalkhaltig, neutral och till och med sur jord! Den tål hetta och torka, men utvecklas bäst med en mullrik jord och vattning vid behov.

Allium ’Globus’. Pappa sätter många lökar av dessa eftersom han har problem med sork. De skyr lukten som löken avger. Den sätts på hösten och vi brukar få hem lökar i slutet av augusti på Zetas. Här växer den tillsammans med bergormrot.

Nu ska jag gå ut och rensa ogräs i min egen trädgård. Om några dagar åker jag till Öland och vilar från allt som heter trädgårdsarbete. Får se hur länge jag kan vara utan jord under naglarna?

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0