LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Min årskrönika 2016

2016-12-30 | Inspiration, Personligt, Victoria Skoglund

Vänder blad i min trädgårdskalender. Ett odlingsår ligger bakom mig med både misslyckanden och de mest lyckobringande ögonblick. Det står tydligt när jag läser min dagbok från året som gått att mitt hem och min trädgård är min borg. Kan inte nog understryka hur jag uppskattar vardagen och dess sysslor. Mitt år har varit fyllt med både glädje och sorg såsom livet är. Jag väljer dock att hålla mina privata ledsamheter för mig själv. Istället vill jag  visa året i en glad grön bildkavalkad till er.

Våren var knepig med många kalla nätter och varma dagar. Flera växter tog stryk och jag tror aldrig jag fått gräva upp så mycket växter som inte ville vegetera. Klotlönnarna som stod i ekfaten, rosor, lavendel och en fliksumak fick bytas ut. Det var inte bara jag.. tror jag svarade på flera hundra frågor om dagen vad som hänt med alla kunders växter i april och maj. Vädret kan vi inte göra något åt och ibland ger det förödande sorgsna skador i trädgården.

Men så kom maj och jag började så. De köksväxter jag lyckades bäst med i år  var fänkålen, ruccolan, morötterna, svartkålen och koriandern.

Fänkål kommer jag att så varje år i fortsättningen. Jag minns inte vilken sort det var, men vet att jag sparat fröpåsen någonstans i förrådet.

Jag hade även planterat borstnejlikor i lådorna förra hösten för kunna plocka snittblommor under sommaren. Vilken färgexplosion!

Luktärtorna kom igång sent, men bjöd på lång sensommarblomning.

På den långa bänken från vänster växer i krukorna gråtimjan, korsikansk mynta och heliotrop.

I juni när luktpionerna slår ut är nog trädgården som vackrast. Här syns en av mina favoriter den enkla ’White Wings’.

Pagodkornellen i kvällsljus och mörkt röda penser i järnkorgar. Storbladiga lammöron som kryper ut mot granittrappan och gårdsgruset.

Klippta havtornsbuskar och krypande revsuga. I krukorna växer rödbladigt judasträd, isblå stenkyndel och muehlenbeckia. ( De står i ett kallt garaget under vintern ) Läs mer om övervintring här.

Sigge avnjuter utsikt och eftermiddag på terrassbordet i början av maj.

Så många ljuvliga kvällar vi dukat upp till middag i kvällsolen den här sommaren.

Jag hade ju lovat Johan att inte plantera upp så mycket krukor. Detta löfte är ett minne blott. Det blev fler än någonsin! Tur att vi har en snäll granne som vattnar när vi åker till Öland. Jag fick inte så lång sommarsemester som jag hade önskat då min nya bok skulle lanseras. Men varje dag jag får vara i det här gamla huset på sommaren gör mig tacksam.

Det är något med det här huset som är svårt att beskriva. Bara att det gör mig väldigt lycklig. Nyplockade ringblommor, såpskurade golv och gamla fönster.

Tid för reflektion och vila.

Finns ingen plats där jag får sådant lugn i kroppen som på Öland.

Cykelturer med kaffekorg och badhanddukar.

Så kom han äntligen ner till Öland. Min yngsta som varit på sin första utlandsresa med kompisar på Rhodos. Som jag längtar efter mina söner när de inte är nära mig.

Johan och jag har bara en veckas semester tillsammans, då han också är egen företagare och inte har möjlighet att vara ledig på sommaren. Men varje stund jag får tillsammans med min familj njuter jag av. Varje sekund och timme. Dag och natt.

Kvällsdopp! Vi har ett hemligt ställe där man får vara helt ifred. Öland visade verkligen sin bästa sida den här sommaren.

Sigge gillar också semester.

Semestern tog slut alldeles för fort. Väl hemma tog arbetet vid med att lansera min nya bok vid. Jag tror jag gjorde ett trettiotal intervjuer och plåtningar. En del har synts i tidningar detta året och en del kommer att publiceras nästa år. Reportaget i Residence är ett av dem som jag tyckte väldigt mycket om.

Tänk att boken äntligen blev klar till slut. Är så glad att den mottagits så väl. Tack till er alla som köpt boken och skickat så fina ord till mig. Jag tror jag signerat över femtusen böcker den här hösten. Men har ingen skrivkramp för det, bara ett varmt hjärta ska ni veta.

I september hade vi en stor festlig realesefest på Zetas. Se bilder från den här.

I augusti var det dags för årets höjdpunkt. Pridetåget!

 

Jag går som Stolt mamma.Hand i hand med Johan som är stolt bonuspappa. Min mamma går också med som Stolt mormor.

En viktig dag! En kärlekens Dag! Där vi höjer flaggan för alla människors lika värde.

Mitt dagliga arbete på Zetas är det jag brinner för mest. Även om jag detta året inte arbetat lika mycket ute i handelsträdgården som jag brukar. Men jag har femtio fantastiska kollegor som arbetar hårt för att Zetas alltid ska upplevas på topp varje dag.

Krukor och doftljus i butiken.

Pion avdelningen

Krattad grusgång upp till trädgårds cafet.

Trädgårdscafet på Zetas

Skimrande julrosor

Strimlönn och vita narcisser ’Thalia’ i ett stort ekfat.

Just nu pågår ett arbete bakom kulisserna på Zetas där vi bygger en stor webbshop. Nästa år kommer ni att kunna beställa hem växter, krukor och ekfat direkt hem till dörren. Se mer här.

Zetas egen krukkollektion och krukfärg. Kan redan nu beställas hem.

I september fick vi hem en ny liten familjemedlem.

Svante, en ragdollkattunge. Vilken liten glädjespridare!

Sigge var dock inte lika glad. Misstänksam och med stor skepsis tog han emot den lilla vilda krabaten. Det tog tre dagar, sedan var de som bröder. Ibland bråk, ibland bus och ibland kel och gos.

Han är inte lätt att fånga på bild, då det bor mycket hopp och skutt i den här kattkroppen.

Hösten kom med ljuvligt varmt soligt väder. Vilken förlängning det blev av sommaren.

Nu matar vi fåglar och tänder ljus.

Jag har börjat förbereda nyårsafton i trädgården. Marschallhållare i äppelträdet och lyktor på stentrappan. Vi ska fira in det nya året med goda vänner, hundar, katter och god mat.

Kanske får vi lite snö i början på det nya året. Känns lite märkligt att det är åtta grader varmt i slutet av december.

Jag får mycket frågor när jag kommer till Tv4 fyra studion. Jag har ett litet uppehåll just nu, men är bokad varannan lördag från och med slutet av februari fram till midsommar nästa år. Lovar att hålla er uppdaterade här och på Instagram där jag gör dagliga inlägg. Ni kan följa mig här.

Nu vill jag önska er alla ett gott slut och tacka för att ni följer min blogg och mina funderingar om livet, trädgården och mitt gröna arbete.

Tack för alla kommentarer, mejl och brev ni skickat. Jag uppskattar det väldigt mycket.

Jag ser med stor tillförsikt fram emot det nya året och önskar er en glittrande sprakande kärleksfull nyårsafton.

Kram V

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänker att jag borde låta trädgården förvildas och vara ’a la naturell’. Vildvuxna trädgårdar kan ju vara väldigt stämningsfulla.. ett tag. Tills sly och gräs fullständigt tar över trädgården. Nej, en vacker trädgård kommer inte från sofflocket. Men med god planering kan man få en hyfsat lättskött trädgård. Plantera tätt, bevattningsanordningar, marktäckande perenner, obefintlig gräsmatta osv. Men mitt vardagsmys består i att få vårda och bruka jorden. På min önskelista längst bak i kalendern står nu högst på listan: ett eget bisamhälle! Jag har redan börjat samla tomma glasburkar för min nyslungade honung. Kanske börjar jag i fel ände. Men ibland är drömmarna viktigare än vad verkligheten kan erbjuda. Jag har inga nyårslöften. Annat än att jag kan lova att vara den bästa trädgårdsdrottningen i mitt eget lilla gröna samhälle.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0