För ett par veckor sedan hade jag mina kära väninnor hemma på kräftskiva. Jag hade kokat våra nyfångade kräftor i dill, öl, salt och socker. Kan lova er att det blev succe när de förstod att det var våra ’egna’ kräftor från sjön.
Men nästan ännu större succe gjorde mandeltårtan som jag hade bakat på morgonen. Tänkte ni skulle få receptet. Detta är en tårta som alltid fyller gästerna med jubel. Och den tar alltid slut.. (De blåglaserade tallrikarna finns på Zetas)
8 bitarMandelbotten:
1½ dl sötmandel
1½ dl socker
4 äggvitorFyllning:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
150 g smör
rivet skal av 1 stor, tvättad citron
½ påse rostade mandelflarn, 25 gRita 2 rundlar på ett bakplåtspapper, ca 21 cm i diameter, och smörj rundlarna. Sätt ugnen på 175°.
Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Blanda mandel och socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem i mandelsockret. Bred ut smeten i rundlarna och grädda bottnarna mitt i ugnen 15 – 20 minuter. Låt svalna något innan de lossas försiktigt. Låt kallna på galler.
Fyllning:
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna och ställ den i kylen så stelnar den ytterligare. Blanda i citronskalet innan tårtan läggs ihop.
Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen som fyllning och bred resten av krämen ovanpå. Strö över bär och garnera med blommor. Jag använde chokladblommor ( men tror inte de går att äta .)
