LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Magnoliafestival

2016-04-07 | Växter, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Magnolia ’Leonard Messel

Zetas stolthet och passion i vår visningsträdgård. Om ett par veckor blommar det så här fint. 

Ett litet elegant träd eller buske som har ett upprätt växtsätt och mörkgrönt bladverk. Bladknopparna är omslutna av ett ludet knoppskal och på bara grenar i maj slår hon ut fjärilslika ljust rosa blommor.Det här är nog den mest lättodlade sorten man kan välja. Den kräver humusrik jord. Blanda upp den gamla jorden med rejäla mängder grov kalkfri torvmull, rhododendronjord, barkmull och kompost.

Många av de storvuxna sorterna skuggar sin egen mark när de blivit tillräckligt stora. Det är en myt att magnolior skulle vara svårodlade. Den bästa tiden för plantering är vår och försommar, då har de gott om tid att rota sig innan vintern.

När de väl etablerats är det en växt att älska i oändlighet.

magnolia

Under våren behöver särskilt nyplanterade magnolior mycket vatten, men rötterna får absolut inte stå för blött. Magnolior vill stå i ett vindskyddat läge och täckas med väv mot brännande vårsol. Marken undertill bör bibehållas skuggig och sval då den växer med ytliga rötter. Röd sockblomma, Epimedium x rubrum, myskmadra, Galium odoratum är förnämliga marktäckare som hjälper till att hålla jorden fuktig.

Magnolia Leonard Messel

Foto: Lena Granefelt ( från min bok ’En trädgårdsmästares väg’

Det finns naturligtvis fler sorter att välja på och sortimentet är som störst på Zetas i april-maj.

Välkomna. Öppettiderna hittar ni här.

Imorgon åker jag och Johan till Lissabon för att hälsa på blomsterkonstnären Peter Ödegaard som fyller 50 år. Ska bli underbart att få möta våren i Portugal och få krama honom.

/ V

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0