LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Lökars härdighet

2017-09-18 | Lökar, Victoria Skoglund

Vi får mycket frågor kring vilken zon olika lökar trivs i.  Det är mycket svårt att hitta zonangivelser och uppgifter kring lökars härdighet. Om en lök ska klara våra vintrar handlar det inte bara om kylan, utan också om vilken jord och läge de står i.

Flertalet av de lökar vi säljer på Zetas går att odla i hela Sverige förutsatt att de står i väldränerad jord och skyddat läge. Står lökarna i tung blöt jord så blir övervintringen betydligt sämre. Dela gärna med er i kommentarsfältet av sorter ni lyckats bra med, och ange gärna vilken del av Sverige ni bor i.

Här kommer tips på lökar som jag har mycket god erfarenhet av genom åren:

Tulpanen ’Columbine’ är en erkänd historisk tulpan från 1929. Tror det är en av de vackraste tulpaner jag någonsin haft. Den blommar i maj. Är svindyr och säljs styckevis på Zetas. Men jag tycker den är värd varenda krona. Klicka här.

Honungslök, Nectaroscordum siculum

Tilldragande och ståtlig är honungslöken som för många fortfarande är okänd. Likt en begynnande födelse tränger knopparna ur sitt hölje för att sedan paradera tillsammans med vårens andra lökväxter. Man köper den som lök på nu, var ute i god tid den brukar ta slut snabbt. I maj-juni blommar den på upprätta stänglar med klockformade blommor. I grönt, vitt och lila. I olika ljus förändras blommornas färg och jag tycker de är vackrast i försommarens kvällsljus. Brukar bli hög, närmare en meter och även fröställningen har ett skönhetsvärde. Plantera de gärna i grupp tillsammans med andra perenner som skyler dess rufsiga bladverk. Vattna upp jorden också grundligt innan plantering. Harar och rådjur ratar växten och det sägs även att mullvadar skyr den på grund av lökens lukt. Klicka här.

En oslagbar och oväntad kombination visade sig vara tulpanen Ronaldos röda knoppar i samspråk med perukbuskens vårutspring. ’Ronaldo’ bjuder på ett färgspel utöver det vanliga. Kronbladens bottnar skiftar i svart och övergår sedan i röda skiftningar. Den kommer tillbaka fint år efter år och blir femtio centimeter hög i april. Jag tycker den är en av de vackraste mörkröda tulpansorterna! Klicka här.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0