Det är inte klokt vad kronärtskockan växte på sig snabbt! Kanske berodde det på att jag blandade i biokol i jorden som innehåller hönsgödsel. Hade mest tänkt att ha skockorna som prydnad. Men nu blir det så stor skörd att några hamnar i kastrullen.
Jag skördar skockorna när holkfjällens spetsar börjar vika sig utåt. Skär av dem en bit in på skaftet och lägger dem i kallt vatten innan kokning så eventuella insekter flyter bort.
Jag kokar skockorna efter Lisa Lemkes recept med en nypa socker och en klyftad lök i cirka 30 minuter. Känn med provsticka.
Serverar med vispat smör:
75 gram smör
Smält 1/4 av smöret och skär resten i tärningar. Häll det smälta smöret i en skål och vispa med elvisp. Tillsätt det tärnade smöret, citronsaft och skal allt eftersom. Vispa tills smöret är vitt och fluffigt. Doppa i flingsalt. Supergott!!
Det är inte för sent att plantera kronärtskocka. Hittar ni plantor så tycker jag ni ska prova. De går att odla på friland också. Sorten heter ’Herrgård’ och tror det är den härdigaste, men får mindre skockor än ’Green Globe’.