LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Krolliljor och kejsarkronor

2018-09-08 | Lökar, Victoria Skoglund

Jag är svag för de här lite gammaldags lökväxterna. Kejsarkronor, Fritillaria imperalis är en sådan som jag satt bakom växthuset i den vilda gräsängen. Vet inte om de kommer att etablera sig där. Tror att det kan vara lite för nära sjön och något fuktigt i jorden. Men jag gör ändå ett försök. Kejsarkronor vill växa på en varm, vindskyddad och väldränerad plats i trädgården.

Sätt lökarna djupt, cirka 20-30 cm. Vinkla gärna löken lite åt sidan så att fördjupningen i löken inte blir fylld med vatten. Blanda i lite kogödsel, Zetas gödsel och lite sand i planteringsgropen. Trivs kejsarkronorna så sprider de sig med åren. Blommar i maj och den ska vara härdig i hela Sverige. De är riktiga gottegrisar och vill ha mycket näring för att blomma och bli ståtliga primadonnor i trädgården.

Har man problem med mullvadar så sägs det att de skyr den stinkande löken och flyttar sig till annan plats. Lökarna sätts nu på hösten och finns bara i litet lager. Klicka här.

Krolliljor, Lilium martagon är en gammal torparväxt.  Den här krolliljan har jag fotograferat i min pappas trädgård i Åbolands skärgård. Där har den spridit sig och blommar i juni-juli med ståtliga 60-100 cm höga stänglar i juni. De är en aning dyrare än många andra liljor, men jag tycker de är värda sin slant.

Krollljor blir nästan vackrast om de får växa lätt förvildade. De doftar under kvällen och natten. Då kan man också se mängder med insekter suga nektar ur de generösa klockorna. Den sprider sig villigt med frö och rotar sig väl om den trivs. Man ser den ofta växa vild i skogsbryn, lövskogar och gamla trädgårdar.

Tillsammans med den rosa fyllda portlandrosen ’Mme Boll’ och den mörktvinröda stjärnflockan, Astrantia ’Hadspens Blood’ blir det ett sällsamt skådespel i den gammaldags rabatten.

Vi säljer fina lökar i påse om tre stycken 189:-. ( begränsat lager ). Klicka här. 

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0