LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Köp vintergäck nu!

2016-02-19 | Lökar, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Det har under ett par år varit svårt att få tag på vintergäck. Det brukar finnas  knölar om höstarna i handeln, men det har varit brist på dem. Därför blev vi så glada på Zetas när vi hittade plantor av den gyllengula blomma i veckan. Den blommar redan i början av mars under den blodröda lönnen nedanför cafeet. Där har den spridit ut sig som en gyllengul matta. Strax efter kommer snödropparna och därefter den isblå scillan.

Vintergäck

Vintergäcken, Eranthis hyemalis sätter sidoknölar och kan därför sprida sig i större bestånd. De kan också sprida sig med frön och dyka upp på de mest konstiga ställen i trädgården. Om ni hittar plantor av vintergäck nu på våren ska ni köpa en kruka!  Det är mycket lättare att etablera dem på nu än när man sätter dem på hösten. Ofta är knölarna förtorkade och odugliga när man köper dem sent på säsongen. När jag började arbeta på Zetas var det en gammal trädgårdsmästare som hette Erik. Han lärde mig att jag skulle räfsa in löv över knölarna och låta dem ligga kvar på våren. Ett bra gott råd som jag följt sedan dess.

Vintergäck

Det är så härligt med de tidiga vårblommorna som tränger upp ur ett snö smältande täcke. Låt dem blomma klart inomhus och plantera ut dem när tjälen släpper. Kan lova er att ni har en liten guldig skatt i er trädgård många år framöver. Den är dessutom rådjurssäker!

Här finns mer tips på rådjurssäkra vårlökar.

Kram V.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0