Inför nyårsafton visade jag de nybakade knäckflarnen på Instastories. Det var så många som frågade efter receptet och jag lovade lägga ut det på bloggen.
Satsen räcker till cirka 8-10 stycken.
100 gram smör
2 msk ljus sirap
1 1/2 dl socker
1/2 dl vetemjöl
100 gram hackade hasselnötter ( Det går bra med flagad mandel också )
( mjöl till plåtarna )
Sätt ugnen på 200 grader
Mjöla bakplåtspappret ( 3 plåtar ) genom att sikta mjölet i ett tunt lager. Smält smöret och häll i övriga ingredienser utom hasselnötterna. Sjud under omrörning över svag värme. Låt den inte koka! Lyft från kastrullen och häll i hasselnötterna. Klicka ut cirka 2 msk av smeten på plåtarna. Smeten flyter ut rejält under gräddningen. Grädda cirka 5-6 minuter. Det gick snabbare i min ugn. Cirka 4 minuter. Passa noga! Låt kakorna svalna lite, men inte kallna. Lyft upp kakorna försiktigt och böj dem över tex, uppochner vända kaffekoppar.
Kakorna håller sig flera veckor i en en tät burk.
Jag fyllde dem med kokosglass, mangosorbet och vaniljglass. Physalis, blåbär och hallon. Pudra över florsocker och torkade blomblad vid servering.
Ledsen för bildkvalitet. Men de är tagna med mobilen och det var inte bra ljus på kvällen i köket.
Men smaken är det inget fel på. De är ljuvliga och gör alltid succé!
Önskar er god fortsättning på det nya året!
/ Victoria