LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Klippta havtornsklot

2017-08-14 | Min trädgård, Privat trädgård, Victoria Skoglund

Det är många frågor om mina havtornsklot och hur de beskärs och när.

Jag planterade havtornskloten för fem år sedan och klippte dem första året i juli mycket hårt för att få dem till täta bollar.

Det är viktigt att ni väljer sorten Hippophaë rhamnoides ’Hikul’ som lämpar sig för formklippning och är tät i sitt bladverk till skillnad mot tex, ’Svenne’ och ’Lotta’.

Jag beskär dem med elektrisk häcksax, därefter med den vanliga häcksaxen och finputsar sist med sekatören. Två till tre gånger under säsongen.

Första beskärningen gör jag strax efter bladutspringet. Andra beskärningen i slutet av juni och sista beskärningen i slutet av augusti.

Hakonegräset som växer bredvid är en tålamodskrävande växt och den tar minst tre år innan det etablerar sig. Jag tycker bäst om de olika bladformerna som blev så vackra i kontrast med varandra.

Hakonechloa macra. Vill inte växa för torrt utan jämnt fuktig.

Ni hittar gräset och andra perenner här.

Se till att inga växter hamnar direkt intill havtornen. Lämna lite luft mellan dem. De har en annars en tendens till att bli bruna och falla av.

De klarar torka bra och är planterad i söderläge. Blir 100-150 cm som fullvuxen. Zon 4. Den får inga bär och sparsamt med rotskott.

Vi har nu fått hem fina plantor av havtornet ’Hikul’. Ni hittar dem både på Zetas buskavdelning och i E-handeln. Klicka här för att komma till vårt sortiment av träd & buskar.

/ Victoria

Tyvärr så räcker inte min tid till att svara och ge rådgivning här eller på mejlen. Tipsa gärna varandra om ni vill. Jag publicerar alla seriösa svar efter granskning.

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0