LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Keukenhof, ett litet paradis på jorden

2018-04-21 | Lökar, Resor, Victoria Skoglund

Det är egentligen inte klokt att jag inte besökt Keukenhpf tidigare. Jag arbetar ju med växter och lökar är lite av mitt specialområde. Men i år när jag fyller femtio har jag bestämt mig för att ge mig ut på fler resor för inspiration men även för inköp.

Jag tycker det är så svårt att lämna Zetas när vi startar upp säsongen och har aldrig rest bort under mina trettio år och sett våren spira i andra länder.  Jag har fantastiska kollegor och de klarar sig ypperligt bra utan mig..det vet jag ju. Så från och med nu ska jag ut och leta både inredning och nya växter och inte bara leta på nätet och i kataloger.

Jag reste med min mamma som arbetat mycket med holländska odlare och är lite av en lökspecialist.

Första dagen åkte vi runt med en av våra leverantörer och tittade på fälten med lökar och hans odlingar. Andra dagen tillbringade vi på Keukenhof. Det är en blomsterpark som ligger i Lisse och har blivit känd för sina vackra tulpaner. Det är en stor turistattraktion och jag får erkänna att jag varit lite skeptisk. Jag är inte förtjust i platser som drar extremt stor publik och skapar trängsel. Men jag måste erkänna att jag blev helt överväldigad av dess skönhet och planteringar.

Perfektion är bara förnamnet av denna magnifika park!.Vi var där tidigt på morgonen, precis när de öppnade för att slippa trängas. Vädret var strålande och morgonsolen som letade sig in bland nyutslagna magnoliaträd och fågelkvitter var underbart,

Det fanns så otroligt mycket att se och jag rekommenderar att vara där på morgonen eller kvällen för att slippa trängas.

Jag tyckte så mycket om den här rabatten med tulpaner, svarta klockliljjor, blå balkansippa och pärlhyacinter. Jag har skrivit upp namnen, och om jag lyckas få tag på alla sorterna så kan ni skapa er en likadan palett till nästa vår. Det ska jag göra!

De svarta klockliljorna,  Fritillaria persica är verkligen vackra uppstickare i vårens rabatter. De är mycket näringskrävande och blommar sällan om ifall de inte får ordentligt med gödsel.

Jag köpte in extra stora lökar av den hos en speciell odlare. Så i höst ska jag sätta flera stycken och försöka få till det som på bilden.

Jag hittade även flera mycket vackra narcissser. Fyllda med starka stjälkar som inte viker sig. Fruktig fin klassisk doft.

Många av de storblommiga fyllda sorterna har en tendens att vika sig. Därför var det bra att få se dem i verkligheten innan vi tar in dem i sortimentet.

Jag tyckte mycket om den här lilla vita narcissen. Både knopp och blomma var ljuvlig i sin enkelhet. Kan bli mycket fin tillsammans med blå förgätmigej och den två färgade pärlhyacinten, Muscari latifolium.

Jag hoppas också väcka ett nytt intresse för att sätta mer hyacinter i våra trädgårdar. Den är lättodlad. Doftar och är rådjurssäker.

Jag såg många vackra sorter. Bland annat den här ljusrosa som var samplanterad med blå balkansippa.

Den här tulpanen påminde lite om små pioner. Färgen var ljuvlig och stjälkarna plommonfärgade som extra fin kontrast till blomman.

Om jag hittar tillräckligt många så kommer den att ingå i Zetas egen lökkollektion. Närmare beskrivning kommer i höst.

Jag älskar kejsarkronor, men tycker att de är lite svåra. Tänker iallafall göra ett nytt försök i höst efter att ha sett dem planterade på det här viset. En liten ’kejsarkroneskog’ måste det bli nästa vår..

Hittade även den här fransiga fylllda tulpanen som jag ska försöka hitta hos våra odlare.

Jag är mycket svag för de vilda botaniska sorterna. Tulipa clusiana är mycket charmig med sina polkagrisfärgade kronblad.

Jag kommer även att köpa in ett större sortiment av fritillarior i höst. Har fått en nytändning efter att ha sett så många fina sorter i parken samplanterade med tulpaner.

Om ni har möjlighet att besöka parken så rekommenderar jag verkligen en resa nästa vår. Jag var överväldigad och mycket inspirerad.

/ Victoria

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0