LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Jordförbättrar i växthuset

2018-04-22 | Köksträdgården, Min trädgård, Växthus, Victoria Skoglund

Idag har jag jordförbättrat mina odlingslådor i växthuset. Som ni vet är jag ju smått kär i min bokashi kompost som förvandlar näringsfattig jord till guld.

Jag tömmer inte mina krukor eller lådor på gammal jord. Utan gräver ner bokashin i botten av lådorna och den förvandlas på bara några veckor till ny fin jord som innehåller massor av snälla mikrober som är gynnsamma för växterna.

Förra året testade jag att plantera tomaterna direkt efter att jag grävt ner bokashin och det fungerade bra. Det verkar inte som att man behöver vänta tills förmultningen kommit igång. Tomaterna rotade sig och växte som sjutton. Jag brukar täcka plantorna med gräsklipp innan jag åker till Öland som också håller fukten och ger extra näring under sommaren.

Jag lägger i stort sätt ner allt vårt matafall som kaffesump, grönsaker, matrester och ibland river jag sönder äggkartonger i små bitar. Vi äter inte kött, men däremot hamnar fisk och räkskal i hinken. Nej, den luktar inte om man håller rätt balans. Ni får prova er fram för att lära känna er kompost.  (Jag undviker äggskal och avocadoskal som jag tycker tar för lång tid att förmultna.) Bokashiströet har jag i en plastburk med tättslutande lock som är lätt att öppna varje gång jag tömmer avfallet.

Innan jag tömmer hinkarna på avfall så tömmer jag lakvattnet med tappkranen som bildats i botten. Det är ett utmärkt flytande gödsel som jag ger alla mina växter. Jag har märkt att tomaterna älskar det och satte massor med knopp efter jag vattnade med detta förra året.

Tänk på att späda lakvattnet då det är relativt starkt. Jag häller i cirka en matsked till en vattenkanna som rymmer tio liter.

Så smart att ta hand om sitt avfall som sedan ger ny näringsrik jord och att man slipper köpa gödsel. Ni skapar ju allt själva i hinkarna.

Här ser ni tomatplantorna innan gallring. Enorma..vilken växtkraft!

Tänk också på att jag satte plantorna relativt sent eftersom växthuset inte var klart innan slutet på maj.

En kartong innehåller 2 hinkar och är en bra start att börja med. Klicka här. 

Bokashiströ här. 

Jag brukar även blanda i bokashiströ i jorden till rosor, pioner, stockroser, ligusterhäcken och buxbomskloten. Läs mer om det här. 

Att börja använda bokashi är både miljövänligt och ekonomiskt! Något av det bästa jag provat i min trädgård!

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0