LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Jasmintry – sist ut av alla träd att blomma på hösten

2022-10-19 | Inspiration

Jasmintry är ett luftigt träd som ursprungligen härstammar från ett område i centrala Kina. Det är sist ut av alla träd att blomma på hösten och i slutet av september öppnar sig mängder med små men underbart väldoftande blommor. I sin ursprungsmiljö är blommorna mat för kolibrifåglar men här i Sverige är blommorna en ovärderlig källa av nektar för hösttrötta humlor och bin. I sitt ursprungsland Kina följs trädets blomning av vackra klarröda fröbaljor som sitter kvar under vintern och ger ett stort skönhetsvärde. I Sverige är höstarna inte tillräckligt varma för att fröbaljor ska bildas.

jasmintry

Trädet växer upp till en sluthöjd på 4 meter och blir cirka 2 meter bred. Kronan är skir och luftig med mörkgröna, blanka blad. Trädet blir som äldre tydligt vasformad med en smal bas och en krona som är något paraplyformad. Många gånger vill jasmintry utvecklas till ett flerstammigt träd men kan formas till att endast ha en stam. Barken är ljust tofféfärgad till gråvit och när trädet blir äldre fälls barken i långa remsor vilket ger ett mycket vackert karaktäristiskt utseende under vinterhalvåret. Jasmintry är ett ovanligt träd som tillför året-runt-värde i trädgården men är kanske som vackrast på hösten när mycket annat slutat blomma. Jasmintry trivs i en solig rabatt med lätt fuktig men något väldränerad jord i zon 3.

I Zetas visningsträdgård hittar du ett gammalt vackert exemplar av jasmintry precis vid ingången till caféets uteservering. Zetas säljer jasmintry i olika storlekar och prisklasser i Segeltorp, Stockholm. Fråga gärna våra trädgårdsmästare om du vill veta mer om denna art eller är intresserad av ett exemplar till din egna trädgård.

Varmt välkommen in!

Bygg & odla året runt med Zetas & Sweden Green House

Bygg & odla året runt med Zetas & Sweden Green House

Förra veckan inledde vi ett samarbete med Sweden Green House som tillverkar arkitektritade växthus tillverkade i eget snickeri i Södermanland. Det gemensamma är kärleken till det vackra och till hantverket. Tillsammans ger vi dig möjligheten att skapa din oas i...

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0