LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Jag sår krassen direkt på växtplatsen

2023-02-09 | Fröer, Köksträdgården, Odla i kruka

Visst kan man förså krasse, men jag tycker enklaste sättet ändå är att så fröna direkt på sin växtplats. Krasse är lättodlad och kräver lite av sin växtplats. Jag rekommenderar att odla den i vandrande skugga och inte i direkt sol även om den tål det. Krasse kan få brända blad och även bli angripen av löss om de växer för varmt. Välj gärna ett kärl som rymmer mycket jord, då kommer plantan att må bättre under hela sommaren. Det brukar inte behövas särskilt mycket gödsel, då det finns risk att krassen bara producerar bladmassa istället för blommor. Klipp bort vissna blommor regelbundet så bjuder den snabbt på nya knoppar. Sorten ’Salmon Baby’ får laxrosa halvfyllda blommor. Färgen bleks när de börjar blomma över och i stark sol. Under hösten kan färgen intensifieras och bli något mer orange.

Om du börjar se angrep av bladlöss så bekämpas de bäst med att spruta av dem med hård vattenstråle. Däremot kan det vara svårare med kållarven som är ett riktigt odjur och snabbt kan äta upp hela plantan på nolltid. Granska krassen ofta och plocka bort larverna direkt!

Både krassens blommor och blad har en kryddig smak och är otroligt dekorativa att blanda i sallad eller som dekoration på olika bakverk. Även som snittblomma ( inte så hållbar..men jättefin ).

På Zetas provodlade vi alla våra sorter för att kolla frönas grobarhet och färger. Man kan se att de trivdes ypperligt i våra stora lådor utanför växthuset.

Vi har många fina sorter i vårt krassesortiment i år. Och den mest populära är ’Black Velvet’. Det är fint att blanda olika sorter i kanten av köksträdgården eller i en stor ampel.

Krasse ’Black Velvet’

Här kan ni se hela krassesortimentet. 

Lycka till med era odlingar / Victoria

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0