LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Jag älskar treblad

2014-03-03 | Blandat

Stort treblad , Trillium grandiflorum

En stjärna, en storhet i lundens trädgård. Jag tror många tycker att det här är en exklusiv och svårhanterlig växt. Plantera henne i mullrik, fuktighetshållande jord i vandrande skugga och du har en evig kärlek. Jordblandningen bör innehålla lövkompost, grov fibrig okalkad torvmull och en tiondel grovt grus. Just den här sorten är den vanligaste i sitt släkte och också den allra vackraste. Likt vita enkla små näsdukar slår hon ut maj. Det finns en fylld variant som heter Trillium grandiflorum ’Snowbunting’ som är utsökt vacker där blommorna liknar vita rosor. Den förökas endast genom delning och är därför mycket dyrare. Jag har läst att den är härdig ända upp till zon 6.

trillium grandiflorum

De fylldblommiga sorterna har betydligt längre blomningstid än de enkla. Gäller för övrigt alla fylldblommiga örter. Tillväxten är dock långsam, en stjälk för varje år. Samplantera gärna trebladen tillsammans med rhododendron, sippor, spetsmössa och andra lundväxter. Den bildar med åren tuvbildande bestånd, och kan med fördel växa i en sluttning i norr. Låt dig förföras och förenas med denna skönhetsdrottning.

Skriv upp på era inköpslistor i vår!! Kram V

Foto: Lena Granefelt ( ur min bok ’En trädgårdsmästares väg’ )

Amaryllis med fröställningar

I söndags satte jag ner fyra amaryllislökar i min stora gamla keramikskål. Bottnade med mossa och stack ner fröställningar från höstaster och gillenia. Tycker att det blev riktigt fint, eller hur? Den här amaryllisen heter 'Gervase' och är en ny sort för mig. Tycker...

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0