LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Historiska narcisser

2017-09-26 | Blandat, Lökar, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Redan för tjugo år sedan fick jag upp ögonen för gamla sorters narcisser. De har odlats i Sverige under flera hundra år och är några av våra mest välkända och folkkära växter. Jag tycker att vårt kulturarv och vår historia är viktig att ta tillvara på och även förvalta väl. Därför har jag letat och fått tag på flera olika sorter som vi nu säljer på Zetas. En mycket fin kollektion av historiska narcisser. 

Lökarna planteras på cirka 15 cm djup och cirka 10 cm mellan lökarna. Lökarna bör inte flyttas de närmaste fyra åren. Narcisser trivs i både sol till skugga. På våren önskar de något fuktigare jord och bör vara näringsrik. Det är mycket viktigt att bladen får vissna ner efter blomningen och att näringen får gå tillbaka till löken. Strö gärna ett par matskedar av Zetas gödsel både  vid plantering och när den vissnar ner. Om knopparna inte slår ut kan det bero på torka och att jorden är för mager.

Jag vill visa er några av de sorter som jag tycker mycket om.

Narcissen ’White Lady var en av de första jag provade i min förra trädgård. Den blev känd 1897 och får en lång stjälk med vita kronblad. Doften är ljuvlig! Kommer tillbaka villigt år efter år. Klicka här.

Jag planterade flera stycken i en svagt sluttande slänt och blandade med ’Seagull’ och ’Mrs Langtry’. Det blev en underbar vacker äng av doftande narcisser. På den tiden hade jag ingen kamera eller mobil. Så kan tyvärr inte visa några bilder. Ni får helt enkelt föreställa er på näthinnan vilken skönhet de förmedlade tillsammans.

I vasen syns narcissen ’White Lady’ , förgätmigej, rosa hyacint, alunrot och bronsblad.

Den klassiska vita Narcissus poeticus ’Recurvus’ känner ni säkert igen. Den får något bakåtstrukna blad och är den som bjuder på den starkaste mest ljuvliga doft ni kan tänka er.!  Klicka här.

Jag är mycket svag för fyllda eller halvfyllda narcisser. Den här citrongula sorten växer i min gräsmatta på Öland. Jag är dock inte säker på vad den heter.

Läs mer om våra historiska narcisser här.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0