LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Har någon provat att så kronärtskocka?

2018-03-10 | Köksträdgården, Min trädgård, Victoria Skoglund

En av mina mest oväntade lyckade planteringar var när kronärtskockan och chokladblomman hamnade i samma ekfat. Kockans silvriga taggiga stora blad i kontrast med chokladblommans sammetsröda enkelhet blev en sparsmakad elegant och spännande kombination. Jag skördade inte skockorna utan hade dem hela sommaren för sitt vackra uttryck. I år är jag sugen på att odla kronärtskockor för att skörda och äta. Tänkte därför prova att så,  för att få fler plantor. Min kollega Maria säger att hon lyckats bra så nu är jag nyfiken att försöka. Jag tänker odla dem i mina planteringslådor och inte i ekfat. Ser dem därför som ettåriga då jag inte har möjlighet att lyfta in dem.

Det finns två sorter och jag väljer kulturarvsorten ’Green Globe’. Klicka här för att läsa mer om frösådd.

Tidigare har jag odlat dem i ett stort ekfat. I september förra året fick kronärtskockan små svarta löss och jag klippte ner dem helt och hållet. Jag övervintrar ekfatet i ett kallt mörkt garage där det kan bli några minusgrader. Jag vattnar ingenting på vintern. I slutet på mars tar jag fram dem. Klipper ner och jordförbättrar med kompost. Efter bara några veckor vaknar de till nytt liv.

 

Bilden ovan: Kronärtskocka, Cynara cardunculus ’Herrgårds’ brukar vi sälja som plantor i maj på Zetas.

Vill man skörda skockorna görs det när fjällens spetsar börjar vika sig utåt.

( Chokladblomma, Cosmos atrosanguineus, blommar från juli till frosten kommer. I kvällssolen släpper den ifrån sig den karaktäristiska kakaodoften.)

Ekfatet på bilden är 64 centimeter i diameter och i den har planterat tre plantor av kronärtskocka i den. Klicka här för ekfat.

Dela gärna era erfarenheter kring att så kronärtskocka. Jag vill veta allt om denna förtjusande delikata växt.

Här hittar ni frön till kronärtskocka ’Green globe’

Vi har även fått in exklusiva kronärtskockor doppade i koppar. Otroligt fina och exklusiva dekorationer. Klicka här.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0