LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Häcken, trädgårdens väggar

2017-09-27 | Handelsträdgården

Trädgårdens väggar, tillsammans med dess tak och golv, är ett av trädgårdsrummets viktigaste delar. En trädgård behöver en grundstruktur, ett skelett, som är stabilt vare sig det är vår sommar höst eller vinter. Man pratar också om trädgårdens stomme. Utan väggar kan en trädgård upplevas kal och omysig.

 

 

Häckar är exempel på tydliga väggar. De skapar rumslighet, vind- och insynsskydd och förbättrar trädgårdens mikroklimat. I en ny trädgård, där man saknar uppvuxna träd och häckar, kan man snabbt behöva större plantor som skapar den viktiga stommen. Ett fantastiskt bra sett att snabbt få gröna väggar är att plantera färdig häck. Den färdiga häcken är en tidsbesparande produkt som direkt skapar rumskänsla i trädgården. Redan vid plantering får du en hög häck som inom ett par år vuxit ihop och blivit helt tätslutande.

Färdig häck I Zetas Trädgård

4 TIPS PÅ FÄRDIG HÄCK!

Liguster ’Liga’ är en populär och vanlig liguster som har smala, långa, mörkgröna blad. Placeras häcken på en förhållandevis mild plats i lä kommer plantan att behålla de gröna löven under vinterhalvåret då det är en delvis vintergrön planta. Den är enkel att klippa och hålla snygg och har en hög tillväxttakt. Häcken trivs i de flesta jordtyper och tål både sol och skugga.

Blodbok, Fagus sylvatica Purpurea, ger en häck som med sin vackra färg skapar en fantastisk kontrast i alla trädgårdar. Liksom för den besläktade vanliga bokhäcken blir bladen bruna på hösten, men sitter kvar under största delen av vintern. En blodbok fungerar därför bra som avskärmning under större delen av året. Häcken trivs i de flesta vanliga väldränerade jordtyper.

Färdig häck I Zetas Trädgård

Bok, Fagus sylvatica, har vackert bladutspring med mycket ljust gröna blad på våren och fin bladfärg hela sommaren. Till hösten gulnar bladen, vissnar till vackert brunt och sitter kvar på plantan under hela vintern. Bok kan klippas till en häck, den har en rak stam som går genom hela plantan och ska inte klippas på höjden innan den vuxit upp till den höjd man vill ha. Klipps på sidorna regelbundet för att formas till smala höga häckar. Stilig som hög häck i anslutning till anlagda miljöer och stenlagda ytor. (Bilden ovan till höger.)

Se hela vårt sortiment av färdig häck här


 

Gert Zaloga I Zetas Trädgård

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS VAL

”Som klippt häck gillar jag bukettapel, Malus toringo var. sargentii (bilden ovan till vänster). Det är en tålig växt som trivs i de flesta lägen. När plantorna blivit några år börjar de att blomma rikligt. De rosa knopparna slår ut i vita blommor om våren, de blommar lite extra länge om det är en svalare vår.

För att den beskurna häcken ska blomma rikligt beskärs den efter blomningen på våren. Även vid beskärning får man njuta av de rönnbärslika små prydnadsäpplena på hösten eftersom en del blommor sitter lite längre in i häcken.

Till hösten bjuder bukettapeln på en stillsam uppvisning av sina gula blad innan de fälls inför vintervilan. Kvar sitter några prydnadsäpplen långt in på vintern om inte småfåglarna varit framme och försett sig.”

Gerth, avdelningschef på Zetas Träd- och buskavdelning.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0