LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Häckar på Tv4

2017-05-19 | Min trädgård, TV4, Victoria Skoglund

Imorgonbitti tipsar jag om häckar och hur man skapar mysig rumskänsla. De allra flesta trädgårdar blir vackrare och mer ombonade om de delas in med både höga och låga väggar.

I min egen trädgård har jag valt fyra olika häckar.

Den vintergröna idegranshäcken finns både som hög och låg klippt häck. Här syns den som avskiljare mot rabatten ner mot sjön. Jag beskär den i juni första gången, och om det behövs en andra gång i slutet av augusti.

Jag har även planterat lägre plantor av idegran kring gäststugan som en tydlig form till de blåblommande perennerna.

Som ram kring köksträdgården har jag valt liguster ( Ligustrunm vulgare ) ej den vintergröna som är mindre härdig. Den är härdig till zon 4 och tappar sina blad om vintern. Vill ni ha ett härdigare alternativ så tycker jag att måbär är en utomordentligt vacker häck som klarar sig i zon 5. Den grönskar tidigt och tål hård beskärning.

Jag klipper ligusterhäcken i juni och en gång till i september. På våren sprayar jag häcken med Mikroferm som förebygger svampangrepp.

Ni kan läsa mer om Mikroferm här.

I slutet av den branta slänten har jag planterat litet rödvide som jag beskär hårt två gånger per säsong. Lite olika tidpunkter beroende på tillväxt. Läs mer om rödvide här. En prisvärd och mycket vacker häck som skapar dynamik i trädgården.

Alla trädgårdar blir mer ombonade om de delas in i rum. Det finns egentligen inga regler om man utgår från trädgårdens naturliga förutsättningar. När vi byggde den nya butiken på Zetas 2008 tog jag kontakt med Sveriges duktigaste landskapsarkitekt Ulf Nordfjell. Vi behövde få in nya ögon som integrerade den gamla visningsträdgården med ett stort stycke modern butik. Det var flera nya avgränsningar som behövde planeras och anläggas. Jag blev därför så glad när Ulf förelog avenbokshäckar till rumsindelningar som är en av mina favoritväxter på Zetas.

Grusgången upp mot trädgårdscaféet…

De ramar idag in Zetas kläng växtavdelning och visar även vägen upp till trädgårdscaféet. Elegant, stramt och supersnyggt!

Läs mer om färdig häck, storlekar här.

Mina tider i Nyhetsmorgon är 7.58 / 8.17 / 9.29 / 9.48.

Jag har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0