LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Gyllenlack och penseer tål frost

2020-03-22 | Odla i kruka, Växter, Victoria Skoglund

Jag har flera frosttåliga favoriter, och högst upp på listan kommer penseer.

De finns i massor av vackra färger och jag tycker ni ska fråga efter de svenskodlade i butikerna. Vi har många mycket duktiga odlare i Sverige som nu står med välfyllda växthus med utomordentligt fina och välartade plantor. Kanske är de någon krona dyrare, men tänk också på att ni bidrar till en mer klimatsmart planta, samt att den har också fått mycket tid på sig att bli en knubbig fin planta av erfarna trädgårdsmästarhänder.

 

Jag brukar inte skydda dem alls fast det blir flera minusgrader. De kan se lite molokna ut efter en kall natt, men reser snabbt på sig när solen börjar värma.

 

En annan växt som är alldeles förtjusande är gyllenlack.

Den finns i flera färger och jag väljer den röda som blir så fin i den stora järngrytan på terrassen.

Gyllenlackens blommor doftar som violpastiller.

Den älskas av bin och blommar om ifall ni klipper bort det första överblommade floret. Jag har flera kunder som säger att den övervintrat i deras rabatter. Men det är inget jag kan lova.

Täck över den med en fiberduk om det blir mer en -1 grad för säkerhetsskull.

Plantera om dem i ny jord och var försiktig med vattningen tills den rotat sig. Den är känslig för övervattning och slokar direkt om den fått för mycket. Jag ger den flytande ekologisk näring varannan vecka under april-juli.

Idag fick vi hem en vagn av mycket fina plantor av den röda gyllenlacken. Ni kan beställa ett 2-pack med leverans direkt hem till dörren.

Klicka här.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0