LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Gyllenlack och pensé

2015-04-21 | Sommarblommor, Terrassen, Victoria Skoglund

Nu kommer ett lite uppmanande och kanske lite pekpinne nära inlägg!

Så fort det blir några varma dagar i april strömmar kunderna till Zetas och ska köpa sommarblommor. Det efterfrågas marguriter, tagetes, heliotrop och klockranka. Ja, allt ska planteras i sommarblomsväg när solen börjar värma.

Jag planterar inga sommarblommor nu!  Först efter den 10 maj börjar jag plantera ut de känsliga ettåringarna. Det kan fortfarande bli mycket kallt både dag och nattetid och sommarblommorna mår inte alls bra av detta. De gulnar och slokar av kall vind och kyliga dagar.

Jag tycker dessutom att det ser konstigt ut med alla färgglada pelargoner och petunior i kontrast till den sparsmakade enkla våren.

pense

Jag vill uppmana till att njuta av penséerna och lökväxterna som tål aprilvädret.

penseer

I mina stora skålar har jag planterat småblommiga rosa penseer. De blommar till mitten av maj när det blir dags för byte.

Gyllenlack  I  Victoria Skoglund

Har hittat en ny favorit som jag också tycker passar till vårplanteringarna. Gyllenlack,  Erysimum cheiri eller lackviol som den också brukar kallas. Det är en tvåårig växt som brukar kunna fröså sig om man planterar ut den. Har hört att den övervintrar i Skåne och på Gotland. Extra plus får den för doften. Underbar viol liknande sötma!

Gyllenlack  I  Victoria Skoglund

Den finns i olika färger. Jag är mest förtjust i den orange och gu/laprikosa som jag kombinerat med violetta /aprikosa storblommiga penseer och vårtörel.

Gyllenlack  I  Victoria Skoglund

Att plantera ut sommarblommor i april är lite som att fråga efter semlor i november. För tidigt alltså!!

Njut av våren och det skira bladutspringet. Doften av narcisser och olvon. Våren är ju bland det vackraste vi har i Sverige. Vi behöver inte ha bråttom in i sommaren. Vi lever här och nu bland krokus, tulpaner och nyvaknade humlor. Längtan är en gudagåva och ska bejakas..inte alltid tillfredställas.

Kram  V.

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0