LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Så luktärt från frö

2023-02-01 | Odling

Odla luktärt från frö

Luktärten är en ljuvligt doftande växt med en lång blomningstid – en av trädgårdens mest älskade. Denna anspråkslösa klassiker är som skapad för det nordiska klimatet. Plantera eller så din luktärt vid staket, spaljé eller pergola. Plocka in många buketter och rensa bort överblommat så förlängs blomningen och du kan njuta av luktärt långt in på sensommaren. Vi tar det från början: Vecka 12-13 är en bra tid att sätta de första fröna i jorden inomhus.

 

Det här behöver du:

Luktärtsfröer
Såjord eller planteringsjord
Något att sätta luktärtsfröna i exempelvis en liten kruka, minidrivhus,odlingstråg med minipluggbrätten och tillhörande odlingspluggar.
För odling i kruka behöver du plastfilm och plastpåse
Vatten
Namnskyltar

 

För utplantering:

Planteringsjord

Zetas luktärtsgödsel
Victorias Organiska näring
Se våra odlingstillbehör här.

 

Såhär gör du:

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen. Ställ ner krukan i en plastpåse som ett litet miniväxthus. Knyt inte ihop öppningen. Ställ plantorna i ett ljust fönster. Helst inte i direkt sol.

 

Efter cirka 1-5 veckor beroende på sort brukar man kunna se de första bladen. När plantorna blivit cirka 7-10 centimeter kan de ställas ut (när det första bladparet kommit upp), men skyddas om tempen går under minus 5-6 grader. Låt krukan stå kvar i en öppen plastpåse. Maj brukar vara en bra tid att plantera ut plantorna på sin växtplats. Blanda Zetas luktärtsgödsel i jorden innan plantering. Sätt dem lite djupare än de står i nuvarande kruka. Då bildas nya rötter längs stjälken.

 

Skötsel

Vattna med flytande näring som tex, guldvatten (1 del urin och 10 delar vatten) varannan vecka. Victorias organiska näring fungerar också bra under hela säsongen. Vattna luktärtorna regelbundet och ej med spridare på bladen, utan på jorden. Luktärter vill ej torka ut!

 

Bind upp plantorna på höga grenar (ej bambupinnar som de glider av och ej får fäste i). Tänk på att många sorter blir höga, ibland uppemot 2,50 meter. Välj inte för korta stöd! Armeringsjärn fungerar också utmärkt som spalje eller stöd. Placera gärna en spaljétopp högst upp för en vacker detalj som håller grenarna på plats.

Plocka blommor hela tiden för att det ska bildas nya knoppar. Blommorna håller extra bra i bukett om de plockats på morgonen innan solen gått upp. Ställ dem i en fin luktärtsvas på natttygsbordet eller varför inte i badrummet?

 

Förvaring

Frön som inte används går bra att lägga i frysen eller kylskåpet för att bevara grobarheten. Lägg fröna i ett kaffefilter eller i fröpåsen och sedan i en burk med tätslutande lock. De håller i över 10 år i frysen.

 

Stort lycka till!

 

Utforska vårt luktärtssortiment här!

(Observera att produktsortimentet på e-handeln kan skilja sig från den fysiska butiken.)

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser man pioner blomma länge på övergivna tomter.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0