LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Godaste vaxbönan ’Neckargold’

2018-04-29 | Blandat, Köksträdgården, Victoria Skoglund

Vaxbönor, och särskilt störvaxbönan ’Neckargold’, tycker jag mycket om. Det är en högväxande sort som får mjälla, goda, trådfria bönor.

Alla bönor vill växa soligt och skyddat. Jag har gjort det ivriga misstaget många gånger att så dem alldeles för tidigt. Vid direkt sådd måste jorden vara minst tolv grader. Numera sår jag dem alltid inomhus och planterar sedan ut dem under fiberduk när jorden är tillräckligt varm. Jag brukar blanda några matskedar vedaska i jorden före plantering eftersom bönor tycker om kalium. Jag kupar upp jord kring plantorna så att de står stadigt och vattnar ordentligt. De är känsliga för torka, särskilt på våren, eftersom de har ett ytligt rotsystem. Det är inte läge att rensa bort ogräs när bönorna rotar sig! Under sommaren brukar jag lägga gräsklipp kring plantorna som håller fukten och även håller undan ogräs.

I år har jag inte förkultiverat några bönor då jag inte visste om jag skulle få lådorna på plats. Jag sår dem direkt istället och hoppas på en varm vår. Täcker med fiberduk och smarta bågar. Ni hittar dem här.

Fiberduk i olika storlekar. Klicka här.

Frön till vaxbönan ’Neckargold’ hittar ni här.

I augusti skördar jag mina alldeles egna bönor och är lycklig. Äter dem lätt kokta med hasselnötsolja, havssalt och grovt riven manchegoost.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0