LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Godaste sättpotatisen Tv4

2017-03-31 | Blandat, Köksträdgården, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Imorgon gästar jag Tv4 och tipsar om sättpotatis. Kl. 7.58 / 8.21 / 10.29/ 10.51 / 11.08. Där emellan svarar jag på tittarfrågor både i sändning och utanför sändning.

Tänk vilken lycka att få ta upp sin alldeles egenodlade potatis till midsommar. Att avnjutas nyskördad med smör, sill och gräslök. Det är lätt att odla fram sin egen potatis. Både i pallkrage, hink eller på friland.

Sättpotatis I Victoria Skoglund

Odla i hink: Jag brukar fylla en hink (med hål i botten) med planteringsjord cirka 15 cm. I en normalstor hink räcker det med 3-4 potatisar. Lägg dem på jordytan. Då bildas både groddar och rötter samtidigt. Ställ hinken ljust och inte för varmt. När groddarna har kommit upp 15 cm är det dags att fylla på med jord. Fös upp jord kring stjälken, dock inte över själva bladen. Det här gör man för att inte potatisarna ska komma i kontakt med dagsljus som gör potatisen giftig. Kupningen håller också fukten kring plantan. Kupa vartefter den växer och hinken är fylld med jord.

Vattning: För att utveckla en god skörd knölar krävs regelbunden vattning. Vattna regelbundet och håll jorden jämt fuktig. När potatisen börjat bilda knoppar och blommor kan ni minska på vattningen.

Plats: Soligt och varmt. Lägg över en fiberduk om vädret är kyligt och ta in hinkarna om det väntas nattfrost.

Skörd: Det tar cirka två – tre månader för en potatis att bli skördeklar beroende på om man förgrott den. När bladmassan börjar ge knopp och blom så brukar det vara ett tecken på att potatisen är klar. Jag brukar krafsa undan jorden när den närmar sig skördetid och se hur potatisen utvecklat sig.

På Zetas har vi många olika sorter att välja på. Både i E-handeln och i butiken.

Jag rekommenderar dessa sorter:

Timo är en mycket tidig sort som är min pappas favorit. Den kommer från Finland  ( det gör han med ). Han säger att den smakar som potatis gjorde förr, och jag håller med. Den är verkligen otroligt god med fin nötig smak. Den blommar inte, så man får skrapa bort jord och se om den är klar. Har man förgrott den och vädret varit tillåtande så blir den klar till midsommar. Timo hittar ni här.

Amandine är också en tidig sort, som fått smakomdömet ’Excellent’. Den får avlånga fasta fina knölar med god lite smörig smak. Det är en fransk delikatesspotatis.  Amandine hittar den här.

Bordeaux är en relativt ny rödskalig sort som skördas i juli. Jag har inte provat den själv, men ska testa i år då den fått mycket gott betyg från potatisodlare runt om i Sverige. Det är en fast sort med gult kött som ger stor fin skörd. Smaken är nötaktig och mycket god. Bordeux hittar ni här.

Lycka till / V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0