LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Går det att plantera nu?

2017-09-28 | Handelsträdgården, Perenner

Under kategorin Trädgårdsmästarens Tips kommer våra kunniga trädgårdsmästare svara på frågor, ge tips och råd om allt som rör trädgård och odling. Först ut är Eva Wirén som är avdelningschef på Zetas Perennavdelning.

Eva Wirén I Zetas Trädgård

Varför är det så bra att plantera på hösten?
Nu är det väldigt bra förhållanden med fuktig jord och sval luft. Det innebär mindre påfrestning för växterna som kan etablera sig i lugn och ro, utan risk för torka och sommarhetta. Och på våren står växterna redo att börja växa så snart säsongen drar igång så man sparar tid också!

Hur länge kan man plantera?
Buskar och träd som är lövfällande kan man plantera så länge det går att gräva i jorden. Samma sak med rosor, klätterväxter, fruktträd och bärbuskar. Perenner brukar gå bra under oktober månad. Vintergröna växter till exempel barrväxter, rododendron och bambu behöver rota sig innan tjälen kommer så försök hinna plantera dem nu i september.

Passar alla trädgårdsväxter att höstplantera?
Faktiskt så kan nästan allt höstplanteras! Men några undantag finns förstås, till exempel växter som är dåligt härdiga – de är bättre att sätta på våren. Om man planerar en stor lavendelrabatt skulle jag välja vårplantering.

Evas svar är baserade på de förutsättningar som är i Mellansverige. 

På Perennavdelningen bjuder smalt fackelblomster ’Dropmore Purple’ på en härlig kontrast till alla höstfärger och under ullungrönnens krona hänger det fullt av naturens egna juveler – röda rönnbärsklasar!

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0