LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Fröpanelen och sättpotatis

2016-03-09 | TV4, Victoria Skoglund, Zetas Kollektion

Imorgonbitti är det vårpremiär för fröpanelen.

Kl.9.45 i Nyhetsmorgon Tv 4 sitter jag, Micael och Göran bänkade för att ge våra bästa vårtips. 

Jag kommer att tipsa om den tidiga sättpotatisen Red Duke of York. Den är mycket tidig och bör bli klar till midsommar om ni sätter den på groddning nu. Det som också är positivt är att den klarar att ligga kvar i jorden utan att bli dålig.

Den har en underbar potatissmak! Sorten är en färskpotatis som vid full mognad går bra att både steka, ugnsbaka eller göra mos av. Sorten producerar stora knölar med fin skalfärg. Framtagen i Nederländerna och registrerad år 1942.

Sättpotatis Red duke of York

Låt potatisen stå ljust på ett fat eller i en äggkartong så att den bildar många mörka groddar. När jorden är minst 8 grader är det dags för sättning. Planteringsdjupet är 8-10 cm och plantavstånd 17-30 cm. Det går även att odla i hink. 2-3 potatisar i en 15 liters hink brukar vara lagom.

Det brukar vara dags att skörda efter 8 veckor när man sätter tidiga sorter. Sommarpotatis får man räkna med 10-12 veckor. Önskar ni en senare sort rekommenderar jag Juliette som blev vald till Årets potatis 2016.

Isop

Om jag hinner så kommer jag att tipsa om bivänliga växter. Isop har jag satt i min trädgård. I ett soligt torrt läge har jag små blåblommiga doftande buskar som blir helt översållade av bin och fjärilar.

Bin är så viktiga för vår pollinering. Det bästa med bin är att de hjälper inte bara till att öka skörden. De gör storleken på bär och frukt större. Jag önskar att alla som odlar väljer minst en bivänlig växt i år. På Zetas har vi tagit fram en kollektion bivänliga fröer. Ni hittar dem här.

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0