LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Förslag på rabatt i skugga

2017-04-17 | Inspiration, Perenner, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla ’Jack Frost’

En perenn som skänkt mig mycket glädje i min vita rabatt. Första året jag planterade den så överraskades jag över hur snabbt den etablerade sig och bredde ut sina vackra blad. Snabbt intog den sin plats och har man större ytor i skuggan så är detta en förnämlig växt. Den är lätt att dela på hösten, de små rotbitarna tar sig snabbt och det går att skapa stora bestånd av förgätmiej om så önskas.

Det är de hjärtformade bladen med sitt silvriga nätverk som förför mig. Bladen påminner om små handbroderade dukar. Stjälkarna är svarta men syns inte under det täta bladverket. I april -maj träder små klarblå blommor och dansar likt blå skyar över bladen. I fuktig väldränerad jord trivs den bäst. Undvik platser där uttorkande vindar tar kål på plantorna. Otroligt vacker tillsammans med ormbunkar och vitblommande narcisser. Prova de doftande sorterna ’Sailboat’ eller den populära ’Thalia’. Andra vänner till den blå förgätmigejen är vitblommande löjtnantshjärta, vivor, och vita sockblommor.

Växterna till min rabatt i skugga hittar ni här:

Kaukasisk förgätmigej

Vit löjtnantshjärta

Vit sockblomma

Lökarna sätts i september, men vi säljer även i kruka på Årstidstorget just nu.

En annan växt som som trivs i skugga heter dvärghäxört, Circea alpina och blommar med vita skira blommor som skiftar i rosa under juni-augusti. Den ser mycket spröd ut när man köper den, men etablerar sig snabbt och kan bli invasiv. Den är dock mycket lätt att rensa bort, men bör planteras där den får sprida sig. Trivs bäst i någorlunda fuktig och mullhaltig jord. På bilden syns den tillsammans med strutbräken. 

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0