LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Förkultiverat dahlior på Öland

2018-04-02 | Blandat, Dahlia, Odla i kruka, Öland, Victoria Skoglund

Nu har vi kommit hem från Öland och en ny arbetsvecka är igång. Jag fick många fina tips av er här på bloggen och via Instagram om vilka sorter ni tyckte jag skulle köpa in till Zetas. Såklart måste jag prova de som som ni skrivit så varmt om.

Jag planterade knölarna i svarta plasthinkar som Johan borrat hål i. Fyllde hinkarna med planteringsjord och vattnade igenom jorden. Nu står de svalt och ljust och får inget mer vatten innan de första bladen börjar synas. ( Jag har en grannfru som vattnar mina växter när jag inte är där.) När jag kommer ner nästa gång i maj planteras de om i ekfat, stora krukor och korgar och ställs ut om jag räknar med att nattfrosten är över.

Dahlior är verkligen en utmärkt växt till sommarhuset. De tar ingen plats i bilen och är perfekt att övervintra i ett svalt hus vintertid. Blommar tacksamt under tiden jag är där och jag kan plocka vackra storslagna buketter till sommarens fester.

Här kommer de tre sorter jag valt att sätta på Öland:

Dahlian ’Fubuki Canary’ är en storslagen månskensgul storblommig sort. Den ska få stå i en stor korg på altanen som ett blickfång mot den faluröda väggen. Det var den enda gula sorten som blev rekommenderad av mina ’följare’. Tycker den passar på Öland som också kallas för ’Solen och vindarnas Ö’.

Vi har fått hem en ny sändning av fina knölar igen. Klicka här. 

Den här bilden tog jag i somras när jag besökte Dahliaträdgården i Enskede. Jag är svag för pompon sorterna. De är så charmiga med sina bollar till blommor.

Jag har valt sorten ’Bantling’  som får orangea blommor på stadiga stjälkar. Tror den kommer att bli extra vacker tillsammans med fjäderbortsgräset som jag har i gamla lerkrukor på trappen till gäststugan. Klicka här. 

Ytterliggare en sort som rekommenderades av er var ’Wine eyed Jill’. På bilderna ser den oemotståndlig ut. Såklart måste jag prova även den, fast jag inte vet var den ska stå ännu. Kanske den får stoltsera vid invigningen till vår nya inglasade lada. Klicka här.

Om ni har vägarna förbi Stockholm så rekommenderar jag ett besök till dahlia trädgården i Enskede.

Jag blir glad av dahlior och tycker att de skänker mycket odlarlust och blomsterglädje.

Hoppas ni haft en fin påskhelg. Imorse såg jag på nyheterna att värmen är på väg. Äntligen!!

/ Victoria

 

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0