LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Fliksumak i ekfat

2021-08-08 | Odla i kruka, Terrassen, Victoria Skoglund

 Fliksumak är ett fantastiskt buskträd som jag haft i ett stort ekfat i åtta år. Jag har haft två stycken, men tyvärr frös det andra trädet bort. Kan ha berott på en stamskada som den fick i en storm förra hösten. Sorten jag har heter Rhus typhina ’Laciniata’. Den kan vara lite svår att få tag på och det är ofta sorten som heter Rönnsumak ’Tiger Eyes’ ni hittar i plantskolan såhär års. Den har ett ljusare och mer limegult bladverk och skickar heller inte ut lika mycket rotskott. Jag tycker dock att man ska tänka sig för om man vill plantera ut dem. Jag tycker de är bäst att odla i kruka för säkerhetsskull om man är rädd för spridning och rotskott.

Jag har ingen isolering i ekfaten, och har inte haft något skydd de senaste fyra åren. Däremot så ger jag dem extremt mycket näring maj-augusti, då det bara är rötter i ekfatet och den lätt drabbas av näringsbrist som gör att bladen gulnar redan i juli om de inte får extra mycket gödning. Jag vattnar både med Bokashi hinkens lakvatten och min egen näring som innehåller massor med snälla bakterier och näringsämnen. Jag lägger även på gräsklipp på jordytan i alla mina krukor.

Den enda nackdelen är att de grönskar sent om våren och först i slutet på maj vecklar de ut sina exotiska blad.

Bakom Sigge växer narcisstobaken som sprider en sagolik söt doft om kvällarna.

Det går bra att plantera fliksumak nu och jag skulle säga att det är att föredra då plantorna fort tar slut på våren. På Zetas har vi jättefina exemplar av Rönnsumak ’Tiger Eyes just nu. Så passa på att beställa eller kom förbi handelsträdgården. Klicka här. 

/ Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0