Fleråriga tulpaner – Höstlök med olika livslängd

2022-08-17 | Odling

Livslängd för tulpaner

Tulpaner indelas i 14 botaniska grupper. De har olika blomningstid, olika storlek på blommorna och olika livslängd.

Nedan följer en generell beskrivning av sorter med olika årighet. 

Sorterna vi har samlat här bygger på våra egna erfarenheter. Flerårigheten är dock beroende på jordmån, sommarens temperatur och nederbörd, samt gödsling. Många yttre omständigheter påverkar alltså tulpanernas vilja att blomma om.

För att tulpaner ska komma tillbaka i många år krävs att man ger dem näring, tex Zetas lökgödsel, i april när lökarna är på väg upp ur jorden. Även i samband med plantering av nya lökar på hösten är det bra med en gödselgiva

Övriga lökgrupper

Krokus är mycket långlivade och passar bra till förvildning. De småblommiga, Crocus chrysanthus, blommar tidigt i mars och är viktiga som föda till nyvakna bin och humlor. De förökar sig snabbt och bildar stora mattor. De är lite mindre i blomman än Crocus vernus som blommar i mars-april.

Handla krokus här

Narcisser tillhör de mest långlivade i trädgården. Det finns otroligt många sorter att välja på. De förökar sig genom sidolökar. Efter några år kan de bilda mer blad än blommor. Då är det dags att dela ”lökkakan”. Lyft upp hela klumpen, dela lökarna och plantera dem på nytt med 10 cm mellan lökarna.

Handla narcisser här

Hyacinter trivs bäst i sandblandad jord. De återkommer ca 3-4 år men blommorna blir glesare på stängeln.

Handla hyacinter här

Snödroppar är vårens tidigaste budbärare. Lökarna är mycket känsliga för uttorkning och de bör planteras tidigt på hösten. Alternativt ’in the green’ som det kallas när man köper dem krukodlade på våren.

Handla snödroppar här

Narcisser
Odla ranunkel

Odla ranunkel

Att odla ranunkler från knöl kan vara lite knepigt. Men om man följer våra odlingsråd kan man förhoppningsvis få njuta den här undersköna blomman under lång tid på sommaren. Ranunkler är otroligt vackra i buketter och att blanda med andra sommarblommor som..

Plantering & skötsel av pioner

Plantering & skötsel av pioner

Pionen är en gammal trädgårdsväxt som odlades i Kina för mer än 1000 år sedan. Den har oförtjänt fått ett rykte om sig att vara svårodlad vilket vi tycker är helt fel. Visst växer den kanske sakta, men i gengäld kan den bli mycket gammal och ofta ser man pioner blomma länge på övergivna tomter.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0