LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Exotiska fruktträd och klassiska bärbuskar på Tv4

2017-04-20 | Blandat, Frukt och bär, TV4, Victoria Skoglund

Imorgon gästar jag Tv4 och det handlar om frukt och bär till trädgården. De här sorterna har jag med mig i studion.

Krusbär ’Tatjana’, En sort från Ryssland som nästan inte har några taggar vilket gör den mer lättplockad. Den får stora gula bär med ganska tunt skal. Motståndskraftig mot mjöldagg. Jorden bör vara mullrik och blanda gärna i lite kompost. Den vill stå soligt för att ge söta och mogna bär. Krusbär behöver inte beskäras de första 3-4 åren. Därefter gallras den ut varje år för att få in ljus och luft mellan grenarna. Zon 1-5. Klicka här.

Kvittenträd, Cydonia oblonga. Ett träd som vill växa i ett soligt och väldränerat läge.(  Den kan klara zon 3 i ett skyddat läge.). På våren blommar det med ljuvligt rosa blommor. Under september brukar trädet bjuda på stora gulgröna frukter. Om man tar in frukterna på ett fat så doftar det tuttifrutti i hela huset. Det går utmärkt att koka en underbar gele som är utsökt god till en smakrik ost och rostat bröd. Trädet blir cirka 4 meter högt. Klicka här.

Fikon, ’Precose de Dalmatie’ kallas också för tidig Dalmatie. Den har funnits länge i handeln och fungerar både i friland ( zon 1-2 ) och i växthus. De fikon som säljs i Sverige är självfertila och bör planteras i ett skyddat läge och värme. Det händer att hela trädet ibland fryser, men det brukar komma nya skott nerifrån om man har tur. Trädet tappar sina blad om vintern och den idealiska temeperaturen är plus 5-7 grader. Fikonträd blir stora och därför kan det vara bra att begränsa trädets rötter med en hink eller ett större betongrör om det sätts direkt i jorden i tex ett växthus. Blir bladmassan för stor så blir skörden mindre. Därför är det bra om man kortar in unga grenar. Klipp tillbaka skott över det fjärde bladet. Då kommer fler nya skott utvecklas där och bära frukt året därpå. Fikon man köper i blomsterbutik som prydnad är oftast inte härdiga. Men som en prydnadsväxt inomhus har det ingen betydelse. Fikonen ska mjukna innan de börjar plockas. I Spanien säger man att fikonet ska vara som en änkas öga och en tiggares rock. Tårfyllt, mörkt och skrynkligt. Då är det dags för provsmakning.

Aprikosträd ’Hargrand’, är ett träd som kan spaljeras mot en varm husvägg. Jag ska prova ett träd i år i mitt växthus. Ska trädet odlas utomhus är det viktigt att hitta en plats som är varmt och skyddat.  Hargrand klarar zon 2 ( 3 ). Gräv ur en stor grop som blandas upp med näringsrik jord som inte får vara för kompakt. Jag anser att vårplantering är bästa tiden då trädet hinner etablera sig ordentligt innan vintern. Blommor och frukt brukar komma på de unga grenarna. Trädet brukar inte behöva beskäras de första  unga åren för att senare gallras ur under JAS perioden ( juli-september ). Aprikosträdet blommar mycket tidigt och kan behöva skyddas från frost så att inte blommorna fryser och all fruktsättning uteblir. De är självfertila, men man kan hjälpa till och pensla försiktigt mellan blommorna för att få fler frukter. Klicka här.

Rabarber ’Barbro’, är en sort som passar för odling på balkong då den har ett sirligare växtsätt än de gamla sorterna. Den får röda vackra stjälkar. Tänk på att inte skörda stjälkarna första året utan låt dem växa till sig en säsong först. Den trivs i jord som håller både fukt och näring. Vid skörd mår plantan bäst av att man vrider och drar den lätt ur basen. Ta de färskaste stjälkarna, de innehåller minst med oxalsyra som annars kan irritera magen och de är också godast!  Klicka här.

Mormorshallon

Är en gammal beprövad sort som smakar precis så gott som det gjorde förr. Ni vet när man plockade vilda hallon när man var barn? Mycket mycket söta och välsmakande. Hallon trivs i lätt lerhaltig jord och jag tycker att man lyckas bäst om man väljer att köpa krukodlade plantor. De är ganska krävande på näring och det är en fördel att blanda i både stallgödsel och kompost i planteringsgropen. Räfsa gärna upp halvförmultnande barr från en granskog. Barren tillför mykhorziasvampen som befrämjar näringsupptaget för rötterna och förhindrar uttorkning. Beskär de skott som burit bär på hösten och låt de nya skotten bära ny skörd nästa år. Plantavståndet bör vara två meter och de behöver stöd i form av pinnar och snören.

Vill ni odla hallon i kruka går det också bra. Blanda gärna i lite lera i planteringsjorden så håller fukten längre.Det finns näckroslera att köpa på säck i trädgårdsbutiker. Glöm inte att gödsla.Hönsgödsel på våren och benmjöl på hösten.

Klicka här för att köpa mormorshallon.

/ Victoria

 

 

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0