LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

En köksträdgård skapas

2017-01-24 | Köksträdgården, Victoria Skoglund

Det är många som frågar om lådorna, måtten och hur jag tänkte när vi skapade det ätbara gröna rummet. I många år hade jag drömt om en egen köksträdgård. Att få så och skörda mina egna grönsaker är en stor lycka för mig. Därför låg kökslådorna på önskelistan från början. En sommar besökte jag en privat trädgård söder om Stockholm som jag blev mycket inspirerad av. Där hade man skapat en köksträdgård i svartmålade rektangulära trälådor. Den blev min förebild.

Det var viktigt att köksträdgården skulle bilda en harmonisk enhet med sjön och den övriga trädgården. Därför var vi väldigt noggranna med storleken på lådorna som har måtten 1,65 x 2,80 x 0,6.  Jordmassor schaktades ut från slänten och en naturstensmur byggdes för att hålla jorden på plats. Vi skapade en ny plan som belades med gårdsgrus. Sedan planterade vi en ligusterhäck som en tydlig låg grön vägg kring hela köksträdgården. Lådorna byggdes av liggande ohyvlade träplankor som målades med svart slamfärg. Insidorna kläddes med platonmatta och i botten lades markduk som en spärr mot gruset

Vi fyllde odlingslådorna med planteringsjord, biokol och  jordförbättrar varje år med både bokashikompost och kogödsel.

Jag odlar både ätbart och blommor i lådorna. På bilden syns slingrande lutärtor och Basilika ’Yemenite’.

Jordgubbar, bönor, svartkål, squash, persilja, ruccola och koriander är några av de grödor som syns i bild. Om vi får bygglov på det växthus vi har beställt så kommer vi att flytta på lådorna och göra plats för det där.  Det är på gränsen för skuggigt då en stor björk tar mycket av morgonljuset. Vi måste disponera om ytorna så det blir bättre förutsättningar för grödorna.

Som jag längtar efter att jorden reder sig. Att få sätta ut de förkultiverade bönorna. Så de första salladsfröna och se magnoliaknopparna svälla vid komposten.

Krukor med rosmarin, vitbrokig timjan och timjan. I kopparkitteln växer basilika ’Yemenite’.

Nu får det gärna bli vår!

Kram V

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0