LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

En dasstunna fylld av diamanter

2013-11-18 | Blandat

Min trädgård är som en skattkammare fylld av liv och diamanter. Ständigt fylls jag av en sådan förundran och frustration över det liv min trädgård väljer att leva. Som barn blev jag uppfostrad att se det vackra i det slitna och använda. En åldrad hand..

Johan Petersen

..en fårad panna, skrattande ögonrynkor och en lappad klänning. Min farmor var en sparsam och sparsmakad kvinna som gladdes åt det enkla. En bukett blåklockor på utedasset eller en skål fylld med svarta vinbär som utgjorde de små vackra stilleben jag minns bäst. Vi tvättade oss i baljor fyllda med samlat regnvatten och håret blev mjukt som silke. Kaprifolen utanför tvättrummet vattnades alltid från regntunnan. Det stod alltid ett tjugotal hinkar som skulle fyllas när regntunga moln närmade sig.

Regntunna

Min syster och jag fick tidigt lära oss ta vara på trädgårdens avfall och fulländade grödor på en ö i Åbolands skärgård. Vi var mycket faschinerade över dasstunnans innehåll som pappa hällde ut i grävda gropar på ängen bakom ladan. ’Det är viktigt att ingå i det naturliga kretsloppet’ gormade han, och någon vattentoalett var det inte tal om. Idag är jag så otroligt tacksam för alla lärdomar kring odlandets ädla konst.

Victoria Skoglund

Och visst skulle jag kunna tänka mig ett utedass även om det inte känns så lockande i den novembergrå kappa som omsluter oss just nu.

Kram V.

Foto: Lena Granefelt & Camilla Mattsson

Amaryllis med fröställningar

I söndags satte jag ner fyra amaryllislökar i min stora gamla keramikskål. Bottnade med mossa och stack ner fröställningar från höstaster och gillenia. Tycker att det blev riktigt fint, eller hur? Den här amaryllisen heter 'Gervase' och är en ny sort för mig. Tycker...

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0