När vi bestämde oss för att att göra om hela trädgården året efter att vi flyttat in så tror jag inte riktigt att jag förstod innebörden. Lite typiskt mig att ha hundra ideer och sätta igång projekt utan att förstå vidden av det. Det var ett mödosamt arbete, men också väldigt kreativt med mycket huvudbry och nattliga funderingar. Vi byggde ett nytt litet hus till min äldsta son. Framför huset och altanen satte vi en idegranshäck Taxus ‘Hilli’ för att få en grön form vintertid. På bilden ser ni det kreativa kaoset med sandhögar, halvbyggda murar och en obefintlig gräsmatta.

trädgårdsanläggare ola ellis

Jag har alltid önskat mig en blåskimrande rabatt med silvriga inslag. Läget är direkt i söder så jag valde växter med torktålighet och med olika kontrasterande former.

Här kommer växtlistan:

Salvia nemorosa ‘Caradonna’

Ajuga reptans ‘Braunhertz’

Lavandula angustifolia ‘Dwarf Blue’

Salvia officinalis ‘Purpurescens’ ( halvhärdig, har dock klarat denna milda vinter. )

Hippophae rhamnoides ‘Hikul’ ( beskär den hårt för att få ett formklippt klot )

Hakonechloa macra ( har vuxit svagt, verkar ta tid på sig i rotningen. Ulf Nordfjell sa att jag skulle ha tålamod.. )

blå rabatt

idegran

I det stora hela blev det bra. Hade önskat mig mer av det grönbladiga hakonegräset, men det kanske kommer att ta sig detta året. Formerna och färgerna blev iallafall mycket bra och rabatten är i stort sätt underhållsfri. På bilden håller salvian på att blomma ut och är mer åt det silverblå hållet.

Kram V.

Välkommen till Zetas Trädgård

Vi delar med oss av inspiration, tips och nyheter. Just nu ger vi dig 15% på ett helt köp när du prenumererar. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail med din personliga kod i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

X