Doftlilja..en återkommande favorit

Som ni ser så har jag planterat dem alldeles för trångt i den svarta lerkrukan. Min plan var att sära på lökarna och samplantera dem med ett fjärderborstgräs..men det kom annat emellan och jag hann inte med. Jag tycker ni ska sätta lökarna mellan ett svajande gräs i samma höjd som doftliljan tex, Lampborstgräs, dunborstgräs eller fjäderborsgräs. Det kommer att bli superfint!
På hösten klipper jag ner bladen och lyfter in krukan i ett mörkt frostfritt förråd. Tar fram den i mars och börjar vattna och gödsla försiktigt.
Ni behöver inte förkultiveras lökarna, men fördelen är att de börjar blomma tidigare och väntan blir inte så lång om man gör det.
Vi säljer stora fina friska lökar i påse om 10 stycken. Var noggranna med kvaliteten när ni köper doftliljor. Är lökarna skadade och har fläckar kan de vara angripna av svamp vilket kan ge bruna fläckar på bladen.
/ Victoria
Doftlilja är en växt som bär på både elegans och någon slags mystik.
De tillhör gladiolsläktet och här inte härdig i Sverige, men går alldeles utmärkt att odla i kruka eller i trädgården om man kan övervintra lökarna frostfritt.
Jag brukar sätta lökarna i kruka vecka 12 och ställa ut i växthuset. I maj ställer jag ut krukan och då brukar de spetsiga bladen börja tränga upp ur jorden. I mitten på augusti börjar knopparna slå ut.
Jag kan lova er den allra ljuvligaste doft ni kan tänka er. En blandning av söt mysk och dyr Coco Chanel parfym.

