LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Doftande narcisser

2016-09-28 | Blandat, Lökar, Victoria Skoglund, Zetas Kollektion

I min trädgård både på Öland och hemma i Stockholm växer flera olika sorters narcisser. Några av dem har blivit riktiga favoriter genom åren. En citrongul sort som heter ’Cassata’ blommade i buketter i gräsmattan när jag öppnade upp sommarhuset i början av maj.

narciss-cassata

Plantera narcisserna så tidigt som möjligt på hösten så att de hinner rota sig innan vintern. Narcisser är lättodlade och min erfarenhet är att de klarar sig både i fuktig och sandblandad jord. Men jag tycker att de återkommer bättre om de får växa i näringsrik porös jord. Om ni märker att blomningen börjar bli sämre kan ni gräva upp ’lökkakan’ på hösten och dela försiktigt på den och plantera om med 10 cm avstånd. Då brukar de bilda nya knoppar året därpå.

narcisser

Jag plockar ofta in doftande vårbuketter. Den här innehåller Narcisserna ’Stella’, ’White Lady’ och ’Thalia’, kungsängslilja och tvåfärgad pärlhyacint.

narciss-actaeapg-1

Den doftande *Actaea* är en klassisk narciss som doftar ljuvligt. Ännu vackrare är poetnarcissen ’Recurvus’ som man ofta kan se i gamla trädgårdar. Den har något mer bakåtstrukna blad och doften är magisk. Den ingår i Zetas egen lökkollektion och ni hittar den här.

haggmispel

Under häggmispeln blommade en rent vit sort som heter ’Princess Zaide’. Den får mycket stora något platta blommor som verkligen skapade ett skimmer i den skuggiga delen av min trädgård.Den grönglänsande mattan är hasselört som är en utmärkt marktäckare i skugga. Den tar dock ett par år på sig innan den etablerar sig. Men sedan släpper den inte genom några ogräs alls. Den prövade mitt tålamod första året. Mellan dessa plantor har jag planterat fyllda snödroppar. De har dock blommat över vid fotograferingen.

zaide

Narcissen ’Princess Zaide’ hittar ni både i Zetas butik och i webbshopen. En ny sort som jag vill rekommendera.

I helgen är det höstmarknad på Zetas. Vi har öppet mellan kl.10-17.

Jag finns på plats båda dagarna,( kommer lite senare på lördag eftersom jag gästar Tv4 nyhetsmorgon kl.7.58-11.30.) Hoppas vi ses.

Kram V

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0