LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Doftande gammaldags rosor

2016-05-01 | Växter, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

5 maj 2016

Flera av mina rosor verkar ha frusit bort i vinter. Likaså min ståtliga buddleja och lavendeln är torra som fnöske. Det var en period i februari med barmark och kyla som jag tror tog livet av dem. Det blir till att sätta nya och jag kommer inte att välja austinrosor denna gången utan några härdigare sorter. Jag vill tipsa om en härdig och lättodlad ros.  Rosa spinosissima ’Stanwell Perpetual’

Den allra första pimpinellrosen som jag planterade i min trädgård och som fortfarande omsluter mitt hjärta. Jag har haft den i många år och den ratas av rådjurens framfart. Vad det beror på vet jag inte men de bågböjda grenarna är tätt taggiga och vassa. Men jag lämnar ingen garanti…rådjur är hungriga och lynniga…  Läs mer om hur jag skyddar min trädgård mot rådjur här.

De rosa kronbladen övergår i vitt när de slår ut och doften är koncentrerad av söt persika och citron. Ibland plockar jag in blommorna och lägger dem i en skål med vatten och då fylls hela rummet av den förnämliga doften.

Efter den stora blomningen kring midsommar brukar jag ibland klippa in den då den har en benägenhet att breda ut sig. Kan växa upp till en och en halv meter. Hon remonterar sparsamt tills frosten kommer.  Du kan beställa rosen här.

De grågröna bladen harmonierar fint mot de ljust rosa blommorna. Tillsammans med stjärnflockan Astrantia major ’Claret’ och rosa fingerborgsblommor Digitalis purpurea blir det romantiskt och ohämmat förföriskt. Hon är frisk och den tåligaste ros jag någonsin haft. Spinossisima rosor hör till de rosarter som kan växa i sandhaltig jord.

Mycket härdig och klarar zon 6.

Foto: Lena Granefelt

/ V

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0