LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Darwintulpaner – Vänner för livet!

2018-08-24 | Lökar, Odling, Victoria Skoglund

Ett gästinlägg om darwinhybrider

En av mina absoluta tulpanfavoriter är sorten ’Light and Dreamy’. Den finns planterad i rabatten vid dammen här på Zetas och den väcker alltid stor uppmärksamhet när den blommar. Rosavioletta blommor skimrar i vårsolen och den ser stolt ut där den ståtar på högresta mörka stjälkar i maj.

’Light and Dreamy’ tillhör gruppen Darwinhybrider. I den gruppen ingår många gamla, klassiska tulpansorter, vanligen i gult och rött, som ofta skådas i gamla trädgårdar. På senare år har det tagits fram sorter i vitt, rosa, aprikos och violett så nu för tiden finns de att få i många olika färger!

Darwinhybriderna är kända för att vara långlivade och villigt återkomma varje år.

Sorterna i gruppen får enkla, stora blommor och långa, stadiga stjälkar, ofta 50-70 cm höga. De klarar regn och blåst bra och är utmärkta som snittblommor.

De kan odlas i stora delar av landet. Jorden ska vara väldränerad, sandblandad och mullrik. Läget soligt till lätt skuggigt.

I år ska jag sätta många lökar av sorten ’Silverstream’. Jag såg den i en fantastisk bukett på Prins Eugen Waldemarsudde i våras och jag blev störtförälskad! Stora, vackra blommor vars färger såg ut att ha akvarellmålats på varje kronblad. De skiftade från krämvitt till djupt gult med ljust röda inslag. ’Silverstream’s bladverk är i sig mycket vackert med silvervita kanter.

Botanisera bland våra sorter av Darwinhybrider och hitta din favorit. Du kommer inte bli besviken, Darwinhybriderna är vänner som troget kommer tillbaka vår efter vår.

/Maria

Planteringsråd barrotade rosor

Planteringsråd barrotade rosor

Att plantera barrotade rosor går enkelt. Oavsett om du planterar din ros i en kruka eller i marken kommer du inom några korta månader att ha vackra blommande rosor att njuta av.

Så luktärt från frö

Så luktärt från frö

Fyll en plastkruka med hårt packad planteringsjord. Vattna igenom och lägg luktärtsfröna på ytan och fyll sedan på med ny jord. Täck med plastfilm med hål eller ställ ner krukan i en plastpåse som hålls öppen.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0