Första dagen ledigt på mycket länge. Jag hade planerat att ta det lugnt efter axeloperationen. Det gick sådär, då det uppstått en del arbete som måste redas upp innan jul. Imorse vaknade jag tidigt av en gosig kattunge ’Svante’ som var både hungrig och sällskapssjuk. Tassade ner i köket och tände ljus och gav katterna mat. Jag älskar dessa stillsamma morgnar när jag inte har en tid att passa utan får njuta av nybryggt kaffe och se på nyheterna i lugn och ro.
Jag har inte hunnit pynta så mycket och huset är inte fyllt med julblommor som ni kanske skulle kunna tro. Några guldgirlanger i taket och en aprikosröd amaryllis i ett krus får skapa stämning i vårt burspråk i år.
Jag skjutsade in Johan till Centralen som firar jul hos sina föräldrar och syskon i Skåne. Hämtade äldste sonen som bor på Söder och nu bakar vi ingefärskakor. Vi ska njuta uppesittarkväll med bingolotter, julmusik, champagne, limemarinerad lax, grönkålssnittar med löjrom, smetana och citronkrisp.
Imorgon åker jag till min mamma och firar jul på Resarö. Hemma hos henne finns både nyhuggen gran och julsmycken. Hon lagar den mest fantastiska julmat ni kan tänka er. Mycket grönt, men också klassiker som hemlagade köttbullar med kryddpeppar och julskinka. Hoppas hon gjort sin specialare- chokladfudge. En gång glömde hon, eller bytte ut den mot något annat julgodis ..gissa om jag var besviken. Jultraditioner är till för att hållas!
Mitt bidrag är glasmästarsill, lingonsill och hembakt knäcke. Det blir inget recept den här gången för jag vill inte sitta vid datorn idag. Men kan visa er bilderna på sillarna som inspiration.
Klassisk glasmästarsill med morötter, lök, pepparrot, kryddpeppar, senapsfrön, lagerblad och vitpeppar.
Lingonsill
Jag önskar er alla en stillsam God Jul / Kram V